Nobelprijs niet voor een Nederlandstalige

AMSTERDAM, 4 OKT. De Belgische schrijver Hugo Claus lijkt dit jaar weinig kans te maken als winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Doorgaans goed ingevoerde bronnen in de kringen van de Zweedse Academie melden dat Claus deze keer al in een vroeg stadium is afgevallen. Terwijl hij in voorafgaande jaren nog als een van de belangrijkste kandidaten gold, zou hij nu 'op de achtergrond' zijn geraakt omdat zijn vorig jaar verschenen roman Belladonna nogal tegenviel. De Zweede Academie van Wetenschappen die over de prijs beslist, zou niet het risico willen lopen een schrijver te bekronen wiens laatste werk te wensen overlaat. Ook de andere Nederlandstalige schrijvers die voor de Nobelprijs zijn voorgedragen, Gerrit Kouwenaar, Cees Nooteboom en Harry Mulisch, zouden dit jaar weer kansloos zijn.

De Nobelprijs voor literatuur zal dit jaar vroeger dan anders worden bekend gemaakt. Morgen om één uur Nederlandse tijd laat de Zweedse Academie van Wetenschappen weten welke schrijver de 1,6 miljoen gulden krijgt die aan de prijs verbonden is. Dit duidt erop dat er onder de vijftien leden van de Academie weinig verschil van mening bestaat over de winnaar. Statutair moet de prijs op een van de vier of vijf donderdagen in oktober bekend worden gemaakt.

Zoals gebruikelijk circuleren in Zweden inmiddels enkele lijstjes met kanshebbers voor de grootste literaire prijs ter wereld. De meest genoemde naam is op dit moment die van de dissidente Chinese dichter Bei Dao, wiens werk zojuist in Zweedse vertaling is uitgekomen. Andere veel genoemde kandidaten zijn de Libanees Adonis, de Peruaan Mario Vargas Llosa en de Brit Salman Rushdie.