Midkap index geeft inzicht in koersen

AMSTERDAM, 4 OKT. Onder de naam Midkap-index krijgt de belegger vanaf morgen inzicht in de koersontwikkeling van het middensegment van de Amsterdamse aandelenmarkt. “Het is in feite een index voor de eerste divisie van Nederlandse beursgenoteerde fondsen”, lichtte woordvoerder L. van Drooge van de optiebeurs vanmorgen toe.

Terwijl de AEX-index de koers weerspiegelt van de 25 grootste fondsen, zoals Philips en Unilever, is de Midkap-index samengesteld uit de 25 fondsen die daar direct op volgen. De Midkap-index - een afkorting van midden en kapitalisatie - is een gezamenlijk initiatief van de effecten- en de optiebeurs.

Het initiatief is geboren uit de volgens Van Drooge bij beleggers levende interesse voor het koersgedrag van lokale fondsen. Deze middelgrote ondernemingen zijn veelal minder actief in het buitenland en daardoor minder gevoelig voor valutaire schommelingen. Uit onderzoek van de optiebeurs blijkt dat over het laatste decennium het rendement op deze fondsen, op basis van een fictieve Midkap-index, hoger ligt dan op de grote fondsen. Bovendien is van dergelijke fondsen de volatiliteit (koersbeweeglijkheid, gebruikt als maatstaf voor risico) kleiner. De correlatie van de Midkap-index met de AEX bedraagt over de periode 1983 -1994 gemiddeld 61,1 procent.

Op de Midkap kunnen ook afgeleide instrumenten als opties, futures en warrants worden verhandeld. De Rabobank introduceert op deze index zogeheten call en put warrants, die vanaf morgen worden verhandeld en aflopen op 16 oktober 1997.

In de Midkap-index worden geen houdstermaatschappijen en beleggingsfondsen opgenomen. Bij de samenstelling spelen in hoofdzaak twee elementen een rol: de effectieve omzet (waarde van het aantal in een jaar op de beurs verhandelde aandelen) en de marktkapitalisatie (waarde aantal uitstaande aandelen). Het eerste criterium bepaalt of een fonds zich voor de index kwalificeert, het tweede hoe zwaar het fonds daarin weegt. De index bestaat thans in volgorde van gewicht uit: Nutricia, Océ-Van der Grinten, Randstad, Getronics, Hagemeyer, IHC Caland, Bijenkorf, Stad Rotterdam, Grolsch, Boskalis, Van Ommeren, Hunter Douglas, Borsumij Wehry, Internatio-Müller, Cap Volmac, Gamma, HBG, Sphinx Gustavsberg, Volker Stevin, Ten Cate, Ahrend, De Boer Winkelbedrijven, Fokker, Frans Maas en Begemann.

De index zal ieder jaar in februari worden geactualiseerd. Het toeval wil dat de index, die afgelopen februari al werd samengesteld, morgen niet met 25 maar 24 fondsen van start gaat, omdat Hagemeyer Borsumij heeft overgenomen. De index hoeft daarvoor niet aangepast te worden omdat per saldo de marktkapitalisatie gelijk blijft.