Inseminatie varkens stopt door conflict

HOUTEN, 4 OKT. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de Rundveeverbetering en Varkens KI (kunstmatige bevruchting) zitten in het slop omdat de werkgevers in de laatste sector niet aan willen schuiven bij het overleg.

De Vereniging van Hoger Personeel (VHP) raadpleegt vandaag de leden op de KI-stations in het land. De KI komt hierdoor korte tijd stil te liggen.

De werkgevers in de Varkens KI willen uit de CAO stappen en samen met het Nederlands Varkensstamboek (NVS) een “sectorspecifieke” CAO opzetten. Ook de fokkerij-instellingen zouden daarbij kunnen aanhaken.

Volgens de VHP is het zeer onzeker of deze instellingen op korte termijn zullen deelnemen en of de CAO die de Varkens KI wil voldoende representatief zal zijn voor de sector. Op dit moment voelt de VHP niet voor uittreden uit het CAO-overleg dat samen met de werkgevers uit de Rundveeverbetering wordt gevoerd.

Het belang van een goede, tijdig afgesloten CAO knelt volgens de vakbond des te meer daar de werkgelegenheidsontwikkeling in de sector aandacht vraagt. De onderhandelingen hadden eind april afgerond moeten zijn. (ANP)