Huisdieren, het kostenplaatje

Op Werelddierendag worden de huisdieren verwend. Maar wat kosten deze dieren op jaarbasis? Van de veel voorkomende huisdieren is de hond de duurste. Dit blijkt uit het onderzoek 'huisdieren in het gezin' dat door het markt onderzoeksinstituut NIPO onder 2500 huishoudens is gehouden. De eigenaar van een hond geeft jaarlijks gemiddeld 435 gulden uit aan onder andere aanschaf, voedsel en benodigdheden voor de hond.

Toch bestaan er grote verschillen binnen de totale populatie van 1,4 miljoen honden in Nederland: het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) becijferde bijvoorbeeld dat een grote hond minimaal zon 850 gulden per jaar kost. Aan een kat wordt gemiddeld zon 330 gulden per jaar uitgegeven aan aanschaf, voedsel en benodigdheden. Andere populaire huisdieren zijn beduidend goedkoper: konijn (125 gulden), knaagdier (90 gulden), zang- of siervogel (35 gulden) en vis (15 gulden). De totale markt voor dierenvoedsel en dierenbenodigdheden bedroeg volgens het overkoepelend orgaan voor Dieren Benodigdheden en Voeders (DIBEVO) in 1994 zon 1,55 miljard gulden.

    • Diederik van Erven Dorens