Gligorov bij aanslag ernstig gewond

SKOPJE, 4 OKT. President Kiro Gligorov van Macedonië is gisterochtend bij de aanslag met een autobom veel zwaarder gewond dan aanvankelijk werd gemeld.

De president is urenlang geopereerd door Franse, Joegoslavische, Griekse en Amerikaanse neurochirurgen, die na de aanslag ijlings naar Skopje werden overgevlogen.

Volgens de schaarse mededelingen die in Skopje zijn gedaan ligt de 78-jarige president op het ogenblik op de intensive care en is zijn toestand ernstig maar stabiel. Hij zal zijn rechteroog moeten missen. In de officiële bekendmakingen klinkt een toon van optimisme door, maar artsen hebben gezegd dat hoofdwonden voor iemand met Gligorovs leeftijd altijd ernstig zijn. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat Gligorov nog eens zal moeten worden geopereerd.

De aanslag op de president werd gisterochtend in het centrum gepleegd met een van afstand bediende bom van twintig kilo springstof, die was verborgen in een geparkeerde auto. De bom reet de gepantserde limousine van de president open. Zijn chauffeur werd gedood, een lijfwacht en vijf voetgangers werden gewond. Door de kracht van de ontploffing sprongen ruiten van nabijgelegen flatgebouwen tot op de negende verdieping.

Volgens de politie zijn twee verdachten gearresteerd toen ze de plaats van de aanslag ontvluchtten, maar de Macedonische televisie sprak gisteren van vier arrestanten.

Ondanks de aanslag gingen besprekingen tussen Macedonische en Griekse afgezanten over de implementatie van een vorige maand bereikt akkoord over de normalisering van de betrekkingen gewoon door. Griekenland heeft de aanslag in scherpe termen veroordeeld. De Griekse regering stuurde direct drie chirurgen naar Skopje. Ook Frankrijk stuurde op Macedonisch verzoek drie artsen, onder wie een oogchirurg en een neurochirurg.

De extreem-nationalistische Macedonische oppositieleider Ljupco Georgijevski, de belangrijkste binnenlandse tegenstander van Gligorov, heeft de aanslag als “een daad van terrorisme” veroordeeld. Een protestdemonstratie van zijn partij tegen het Grieks-Macedonische akkoord van vorige maand werd gisteren afgelast. (Reuter, AFP, AP)