Gaullist hoort 4 jaar eisen; Franse socialist weer beticht van financiële fraude

PARIJS/LYON, 4 OKT. De Franse socialist Henri Emmanuelli is opnieuw beschuldigd van het op illegale wijze verwerven van fondsen voor zijn partij, de Parti Socialiste. Eerder werd Emmanuelli al veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk voor het accepteren van ongeoorloofde middelen voor de partijkas.

Volgens de nieuwe beschuldigingen zou Emmanuelli grote supermarkten onder druk hebben gezet om een bijdrage te leveren. Deden de bedrijven dat niet dan kregen ze geen vergunning voor de bouw van nieuwe vestigingen.

De aantijgingen staan in een brief die het voormalige parlementslid Jean-Pierre Destrade schreef aan een rechter belast met corruptie-onderzoek en die door Franse media werd gepubliceerd. Destrade zegt daarin dat Emmanuelli hem tussen 1988 en 1992 heeft opgedragen fondsen te werven bij de grote supermarktketens. Emmanueli was in die tijd penningmeester van de partij. Destrade stelt in de brief: “Ik heb 33 miljoen franc in illegale fondsen geworven voor de PS.” Tegen Destrade loopt een justitieel vooronderzoek. Ook de voorzitters van de supermarktketens Promodes en Auchan staan onder verdenking.

Emmanuelli wilde desgevraagd niet reageren op de beschuldiging.

Tegen de Franse gaullist en ex-minister Alain Carignon (46), is gisteren door een openbare aanklager tussen de vier en de vijf jaar gevangenisstraf geëist wegens corruptie en de beïnvloeding van getuigen.

Carignon wordt ervan beschuldigd in zijn functie van burgemeester van Grenoble giften en diensten te hebben geaccepteerd van het waterleidingbedrijf Lyonnaise Des Eaux van rond de zeven miljoen gulden in ruil voor een contract met het bedrijf.

De aanklager eiste ook een boete van ongeveer 150.000 gulden en een verbod voor Carignon om de komende vijf jaar een publiek ambt te bekleden. “Deze straf moet een voorbeeld zijn”, zei de assistent van de aanklager gisteren tegen de drie rechters van het Hof.

Carignon, die zeven maanden in voorarrest heeft gezeten, is de eerste Franse minister van de Vijfde Republiek die in de gevangenis heeft gezeten. Tegen zijn rechterhand, Jean Louis Dutaret, werd dezelfde straf geeïst. Carignon en Dutaret werden door de aanklager beschreven als een “hels duo dat bedrijven bedroog”. (AFP, Reuter)