Frankrijk grijpt met 600 man in op Comoren

MORONI, 4 OKT. Franse legereenheden zijn vannacht in helikopters, per vliegtuig, met landingsboten en zwemmend op de Comoren-eilanden in de Indische Oceaan geland om een eind te maken aan een staatsgreep door de Franse huurlingenleider Bob Denard.

Deze hield vanmiddag nog stand in een kazerne op het hoofdeiland Grande Comore, samen met zijn circa 30 huurlingen en enkele honderden Comorese militairen die zijn kant hebben gekozen. Maar de Franse troepen rukten langzaam op. Bij gevechten zijn volgens verslaggevers drie doden gevallen; er zouden 29 man gevangen zijn gemaakt.

Zeshonderd Franse militairen, afkomstig uit Djibouti, Réunion en Mayotte, grepen bij zonsopgang in. Zij bezetten de twee vliegvelden op Grande Comore, ten noorden van de hoofdstad Moroni en bij de belangrijkste haven, en zetten het gebied rondom de Franse ambassade af.

Volgens Parijs is de operatie gelanceerd op basis van een wederzijds defensieakkoord uit 1978 en op verzoek van de Comorese premier, Mohamed Caabi el-Yachroutu. Deze zit samen met de commandant van het Comorese leger verschanst in de Franse ambassade sinds de staatsgreep donderdag begon. President Said Mohamed Djohar wordt door Denard vastgehouden.

Frankrijk, de vroegere koloniale heerser over de Comoren, liet vanochtend weten dat “beëindiging van de agressie van de huurlingen” doel is van de operatie. Minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette zei dat er een arrestatiebevel tegen Denard is uitgevaardigd. Een Franse rechtbank heeft Denard in 1993 tot vijf jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens activiteiten als huurling in de Westafrikaanse staat Benin, en hij mocht het land niet uit. Bovendien wordt hij op de Comoren gezocht in verband met de moord op president Ahmad Abdallah in 1989.

Denard zwoer vanochtend op een persconferentie in de Kandami-kazerne dat hij en zijn huurlingen zich nooit zouden overgeven.

“Ik heb deze operatie gefinancierd”, zei hij. “Er is geen sprake van overgave van mijn mannen. Het is nog niet afgelopen”, aldus de 66-jarige Denard. “De Fransen hebben iets heel ergs gedaan. Het is illegaal, het stinkt, het is oneerlijk. Ik heb een ereschuld aan dit eiland.”

Maar later onthulde hij in een vraaggesprek wel degelijk over zijn overgave te onderhandelen. Eerder had het ministerie van defensie in Parijs dat echter uitgesloten onder verwijzing naar het arrestatiebevel. (Reuter, AFP, AP)