Financiering voetbalstadion Vitesse rond

ARNHEM, 4 OKT. De financiering van het Gelderland Stadion in Arnhem is rond. Het nieuwe stadion, thuisbasis van Vitesse, kost rond de 130 miljoen gulden en zal 26.500 zitplaatsen krijgen. De verschillende overheden - gemeente, provincie en rijk - dragen in totaal 47,5 miljoen gulden bij. Een consortium van banken komt met 40 miljoen gulden over de brug, terwijl een aantal regionale bedrijven in totaal 27,5 miljoen gulden betaalt. Het was vooral het laatste bedrag dat de bouw de afgelopen maanden heeft opgehouden. Over een bijdrage uit enkele Europese fondsen ter grootte van tien miljoen gulden bestaat nog enige onduidelijkheid, maar het bedrag schijnt mondeling al te zijn toegezegd. Vitesse huurt het stadion ongeveer twintig dagen per jaar, en betaalt daar 800.000 gulden voor. De overige tijd moet het stadion op andere wijze gebruikt worden. Dat is mogelijk door een 'verrijdbare grasmat' en een afsluitbaar dak. Tijdens het door Nederland en België te organiseren EK-voetbal in 2000 zullen in het nieuwe stadion een aantal wedstrijden worden gespeeld.