Ethiopië bestelt vijf Fokker 50's

ROTTERDAM, 4 OKT. Fokker heeft van de nationale Ethiopische luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines een order gekregen voor de levering van vijf Fokker 50's.

Dat heeft de in financiële moeilijkheden verkerende vliegtuigbouwer vanmiddag bekend gemaakt. Fokker geeft geen financiële details prijs over de overeenkomst met Ethipian Airlines, maar zei wel dat de levering van de vijf Fokker 50's tussen mei en december 1996 zal plaatsvinden. Fokker, een dochter van het Duitse Dasa, liet weten dat het aantal orders voor de Fokker 50 nu 212 bedraagt. In april dit jaar was de prijs van een Fokker 50 circa 25 miljoen gulden, maar analisten vermoeden dat Fokker als gevolg van de grote concurrentie de vliegtuigen voor een veel lagere prijs moet hebben verkocht.

De Fokker 50 moest het opnemen tegen concurrenten als de AVRO RJ85, de ATR 42-500 en de Dash 8 van De Havilland. Volgens Fokker gaf Ethiopian Airlines de voorkeur aan de Fokker 50, omdat dit het enige vliegtuig is dat vanaf alle vliegtuigen van Ethiopië kan opereren, ook die met onverharde banen.

In Afrika zijn nu in totaal 84 Fokker-turbopropvliegtuigen (F27 en Fokker 50) in gebruik bij 31 klanten van Fokker. ATR heeft volgens Fokker 18 vliegtuigen weten te plaatsen en De Havilland 24. In totaal gebruiken circa veertig maatschappijen wereldwijd de Fokker 50.