Chronologie

Overzicht van de belangrijkste data uit het proces tegen Orenthal James Simpson:

13 juni 1994 - Vondst van de lijken van O.J. Simpsons ex-vrouw Nicole Brown (35) en een vriend van haar, Ronald Goldman (25), bij het huis van Brown in Brentwood, een wijk van Los Angeles. De twee waren omgebracht met talrijke messteken. Er zijn geen getuigen van de moord. Een wapen wordt niet gevonden.

16 juni - Simpson woont begrafenis van zijn ex-vrouw bij.

17 juni - De politie arresteert Simpson na een achtervolging van Simpson in zijn witte Ford Bronco over de snelweg. In de auto worden bloedsporen gevonden. Bij Simpsons huis vindt de politie een tweede bebloede handschoen, de andere van het paar lag bij Goldman. Simpson, inmiddels gevangene 4013970, in staat van beschuldiging gesteld.

20 juni - Simpson zegt onschuldig te zijn.

30 juni - Eerste hoorzitting.

20 juli - Simpson looft een half miljoen dollar uit voor het vinden van “de echte moordenaar of moordenaars” van zijn ex-vrouw.

22 juli - Zaak toegewezen aan rechter Lance Ito. Simpson wordt bijgestaan door advocaat Johnny Cochran jr., verdediger van zwarten die slachtoffer van politiegeweld zijn. Simpson verklaart opnieuw dat hij “absoluut, honderd procent onschuldig” is aan de moord op zijn ex-vrouw.

9 september - De openbare aanklager zegt tegen Simpson niet de doodstraf te zullen eisen maar levenslange gevangenisstraf.

3 november - Jury van twaalf mensen beëdigd; acht vrouwen en vier mannen.

11 januari 1995 - De juryleden worden van de buitenwereld geïsoleerd.

24 en 25 januari - Openingsbetoog van aanklager en verdediging.

27 januari - Simpson publiceert een boek om te antwoorden op de 300.000 brieven die hij in de gevangenis heeft gekregen.

31 januari - De aanklager hoort de eerste van 73 getuigen.

9 maart - Mark Fuhrman, rechercheur bij de politie van Los Angeles, getuigt dat hij bij Simpson een bebloede handschoen heeft gevonden, die past bij de handschoen die bij Goldman lag.

15 juni - Simpson past beide gevonden handschoenen in de rechtszaal en zegt dat ze “te klein” zijn.

6 juli - Aanklager sluit betoog, Simpsons verdediging begint.

10 juli - Verdediging hoort eerste van 53 getuigen-à decharge. Zij zegt te willen aantonen dat Simpson het slachtoffer is van een racistisch en onbekwaam politiekorps.

29 augustus - Verdediging laat, in afwezigheid van de jury, banden horen waarin Fuhrman racistische opmerkingen maakt en zegt in het verleden bewijsmateriaal te hebben vervalst. Rechter Ito besluit dat de jury een selectie mag horen.

6 september - Fuhrman maakt gebruik van zijn recht om geen verklaring af te leggen die belastend kan zijn voor hemzelf en wordt afgevoerd als getuige-à charge.

22 september - Einde getuigenverklaringen. Simpson verklaart in de rechtszaal opnieuw onschuldig te zijn. “Ik zou en kan geen mens doden en heb dat nooit gedaan”, aldus Simpson.

29 september - Aanklager sluit samenvattende betoogronde af; jury geïnstrueerd.

2 oktober - Jury komt na een verrassend kort beraad (bijna vier uur) tot haar oordeel; rechter Ito besluit het oordeel een dag later, om tien uur 's ochtends plaatselijke tijd openbaar te maken.

3 oktober 1995 - Simpson op beide aanklachten vrijgesproken. Hij verklaart: “Mijn belangrijkste levensdoel is nu het vinden van de moordenaar of moordenaars [...] Ze zijn daar ergens.”