'Bankers Trust bracht cliënten grote schade toe'

NEW YORK, 4 OKT. Procter & Gamble beschuldigt Bankers Trust ervan in totaal negen bedrijven een schade van een half miljard dollar te hebben berokkend. Dat blijkt uit rechtsdocumenten die gisteren zijn vrijgegeven.

De beschuldigingen zijn gebaseerd op de geluidsbanden van telefoongesprekken die P&G kon verkrijgen in het kader van een al langer lopende rechtszaak van P&G tegen Bankers Trust. Het bedrijf uit Cincinnati heeft in april 1994 een verlies van 102 miljoen dollar (163 miljoen gulden) bekendgemaakt door gebruik van derivaten, financiele contracten waarvan de waarde aan andere effecten is gekoppeld. P&G beschuldigde Bankers Trust er een jaar geleden van gebrekkige informatie te hebben verstrekt over het gebruik van derivaten en stapte naar de rechter. P&G stelde in de aanklacht dat verliezen in verband met het gebruik van de derivaten niet op P&G konden worden verhaald. P&G eiste 200 miljoen dollar.

Ruim een maand geleden geleden voegde P&G in verzegelde rechtsdocumenten aan zijn aanklacht tegen Bankers Trust een beschuldiging van afpersing toe. Het weekblad Business Week was daar achter gekomen, verkreeg de documenten via een advocatenbureau dat voor Bankers Trust werkt en schreef een verhaal. Toen P&G hoorde dat het artikel zou worden gepubliceerd, meldde het bedrijf dit aan de rechter omdat het niet-openbare rechtsdocumenten geldt. De federale rechter Feikens verbood drie weken de publikatie van het artikel maar gaf de documenten gisteren vrij. Deze week zal Business Week het artikel alsnog meenemen.

Volgens de documenten heeft Bankers Trust zich stelselmatig proberen te verrijken ten koste van zijn klanten. Dat blijkt uit de bandjes die P&G heeft verkregen. Bij veel banken is het routine dat alle gesprekken worden opgenoemen. Bankiers vertellen ondergeschikten hoe ze klanten “een beetje kunnen afzetten”. Ook is er een gesprek waarin iemand zegt dat je “de getallen moet aanpassen.”

Volgens Bankers Trust zijn de gesprekken “onverantwoordelijk en betreurenswaardig”. Bankers Trust vindt dat P&G echter een “verdraaide kijk” op de zaak geeft. De bank ontkent schuld aan de tenlasteleggingen.

P&G zegt ook dat Bankers Trust zich stelselmatig bezighoudt met “fraude en verdraaiing”. “P&G was maar een van een reeks bedrijven die door de tegenpartij is belogen, bedrogen en geexploiteerd.” Klanten van de bank zouden “honderden miljoenen dollars hebben verloren”. Die andere bedrijven zijn onder meer Gibson Greetings uit Cincinnati, Jefferson Smurfit Corp./Container Corp. of America, Federal Paper Board, Sandoz Corp. en Sequa. Jefferson Smurfit, Sandoz en Sequa zijn nooit eerder met derivatenverliezen via Bankers Trust in verband gebracht.

Volgens P&G bedroog Bankers Trust zijn clienten door ze derivaten aan te smeren en zelf een flinke winst op te strijken, door de huidige waarden van beleggingen verkeerd weer te geven en door clienten tot ingewikkelder derivatenbeleggingen te bewegen om verliezen te dekken of zijn eigen winst te verhogen.

    • Lucas Ligtenberg