Ajax boos over niet bestraffen racistisch gejoel

ROTTERDAM, 4 OKT. Ajax is “onaangenaam verrast” dat de Europese voetbalbond UEFA vooralsnog geen stappen onderneemt tegen Ferencvaros. Tijdens het duel voor de Champions League, vorige week woensdag in Boedapest, waren op de tribunes 'oerwoudgeluiden' te horen wanneer een gekleurde Ajacied aan de bal was. Ajax heeft de UEFA vanochtend per fax laten weten teleurgesteld te zijn over het uitblijven van maatregelen tegen de Hongaarse kampioen.

Europees kampioen Ajax dacht het ongenoegen over het gejoel op de tribunes in Boedapest meer dan duidelijk te hebben gemaakt. Ronald de Boer maakte de Griekse arbiter tijdens de wedstrijd al attent op de spreekkoren. Ajax-trainer Van Gaal uitte zijn ongenoegen bij de reserve-scheidsrechter en ging ook op de persconferentie na het treffen uitgebreid in op de in zijn ogen “weerzinwekkende taferelen” op de tribune. De coach zei toen onder meer overwogen te hebben zijn spelers van het veld te halen.

In de rapportages over het duel van de Griekse scheidsrechter Nikakis en de Duitse UEFA-waarnemer Hennes wordt echter met geen woord gerept over de racistische uitingen. Omdat het tuchtrecht van de UEFA niet toestaat dat clubs worden gestraft wanneer in de rapporten geen melding wordt gemaakt van ongeregeldheden, heeft de voetbalbond formeel geen mogelijkheden om Ferencvaros te straffen. Een woordvoerder van de UEFA zei vanochtend dat de Europese voetbalbond na een schriftelijk verzoek van Ajax of de de KNVB echter alsnog kan besluiten naar de kwestie te kijken.

Ook de Nederlandse voetbalbond is teleurgesteld over het uitblijven van maatregelen van de UEFA. Twee dagen voor de wedstrijd Ferencvaros-Ajax drong KNVB-voorzitter Sprengers bij de UEFA al aan op maatregelen tegen racistische uitingen bij Europa-Cupwedstrijden. Sprengers had zich geërgerd aan spandoeken met discriminerende teksten die in de eerste ronde van de verschillende Europese bekertoernooien in verschillende stadions te zien waren. Volgens een woordvoerder van de KNVB kunnen dergelijke uitingen “niet door de beugel”. “De UEFA wil fraai voetbal en fair play. Dan moet ook opgetreden worden tegen discriminerende teksten of spreekkoren.” De KNVB heeft van de UEFA nog geen reactie gehad op de brief van Sprengers.

De UEFA zit wel in haar maag met de taferelen bij Ferencvaros-Ajax. “We krijgen hier al een week lang telefoontjes uit Nederland”, aldus de woordvoerder. “Maar de arbiter en de waarnemer zijn de ogen en oren van de UEFA. Van hen hadden we een klacht moeten horen. Maar ook een brief van Ajax of een telefoontje van Van Gaal was genoeg geweest. We hebben gehoord dat hij er tijdens de persconferentie na de wedstrijd al over klaagde. Maar officieel hebben we nog niks. En dus géén zaak. Maar misschien is er wel iets fout gegaan. Misschien kunnen wij onze ogen en oren niet altijd helemaal vertrouwen.”

Ajax-voorzitter Van Praag noemt de fax aan de UEFA vanmorgen in de Volkskrant “een klacht”. “Het is zeer vreemd allemaal. Niemand kan zeggen dat hij in Boedapest niets vreemds heeft gehoord. Dat bestaat eenvoudig niet. Duizenden mensen deden er aan mee, Natuurlijk heeft de waarnemer de apengeluiden wel gehoord”, aldus Van Praag.

De UEFA krijgt één dezer dagen ook post van het Landelijk Bureau Racismebestrijding. Dat diende gisteren een klacht over het Hongaarse gedrag in. “Wij roepen voorzitter Johansson op, om stappen te ondernemen tegen het racistische gedrag van de Ferencvaros-supporters”, zegt directeur Zwamborn. “Gezien de enorme invloed die voetbal op miljoenen mensen heeft, moet de UEFA zijn verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen omdat racisme wettelijk verboden is, maar ook omdat de sport nooit met racisme in verband mag worden gebracht.”