Vrachtvervoer Martinair wellicht naar Maastricht

Martinair overweegt om een deel van zijn luchtvrachtvervoer over te hevelen naar de luchthaven Maastricht (Beek). Absolute voorwaarde is wel dat die luchthaven ook 's nachts open is. Dat heeft woordvoerder U. Buys van Martinair vandaag aan het ANP bevestigd.

Zes procent van de luchtvracht die Martinair via Schiphol aanvoert, is bestemd voor andere Europese landen. Het verdere vervoer, veelal naar Duitsland, heeft over de weg plaats. Als de nieuwe Oost-Westbaan in Limburg is aangelegd, kunnen de wegen van en naar Schiphol aanzienlijk worden ontlast door op Beek te vliegen, zo vindt Martinair. Ook denkt de luchtvaartmaatschappij aan het uitvoeren van passagiersvluchten naar verre bestemmingen als de touroperators daar belangstelling voor tonen.

Het uitvoeren van nachtvluchten vanuit Beek is politiek omstreden. De regeringspartijen PvdA en D66 willen uitbreiding zonder nachtvluchten. Zonder nachtvluchten is er voor de luchthaven evenwel nauwelijks toekomst, zo bleek eind vorige maand nog uit een onderzoek van de universiteit van Amsterdam in opdracht van de Rijksluchtvaartdienst. Verwacht wordt dat het kabinet binnenkort een beslissing zal nemen.