VN: leger Kroaten doodde burgers bij offensief Krajina

ZAGREB, 3 OKT. De Verenigde Naties hebben gezegd over bewijzen te beschikken dat Kroatische soldaten tijdens hun offensief in de Krajina deze zomer Servische burgers hebben vermoord. Volgens een VN-woordvoerder in Zagreb onderzoeken de VN de dood van twaalf oudere Servische burgers in het dorp Varivode.

Het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken heeft gisteren erkend dat in dat dorp negen lijken van Serviërs zijn gevonden. Internationale organisaties, waar onder de VN, en journalisten hebben gezegd dat Kroatische militairen zich tijdens en na hun offensief in de Krajina aan massamoord en plunderingen hebben schuldig gemaakt.

Carl Bildt, die namens de Europese Unie bemiddelt in ex-Joegoslavië zegt vandaag in de Britse krant The Guardian dat Kroatië, gezien de aanwijzingen voor oorlogsmisdaden geen aanspraak kan maken op een versnelde toelatingsprocedure voor het EU-lidmaatschap. Oostenrijk en Duitsland hebben zich voorstander betoond van zo'n procedure, waarvan Slovenië gebruik maakt.