USAir bespreekt fusieplannen in VS

ARLINGTON, 3 OKT. In de Verenigde Staten komt het mogelijk tot een omvangrijke luchtvaartfusie. American Airlines en United Airlines, de twee grootste maatschappijen ter wereld, zijn afzonderlijk in overleg over overneming van USAir. Die maatschappij neemt op de Amerikaanse ranglijst qua omzet de vijfde plaats in en is voor 21,7 procent eigendom van British Airways. Als de fusie doorgaat wordt het de eerste grote concentratie in de Amerikaanse luchtvaartwereld sinds de fusiegolf van de jaren tachtig.

USAir maakte maandag bekend verkennende besprekingen te voeren met zowel American als United over “mogelijke strategische relaties, met inbegrip van een overneming van USAir”. Volgens de maatschappij is nog niet te zeggen of en wanneer dat resultaat oplevert. United sprak in een verklaring van “intrigerende mogelijkheden” van een samengaan met USAir, maar wees er wel op dat er wegens de ingewikkelde structuur van beide maatschappijen nog wel wat werk is te doen alvorens er een voorstel op tafel kan komen.

British Airways wilde slechts zeggen op de hoogte te zijn van het overleg. De maatschappij zou dinsdag met nader commentaar komen. De Britten hebben tot nu toe weinig plezier gehad van het in 1993 verworven belang in USAir. Een flink deel van de investering is inmiddels afgeschreven. USAir leed vorig jaar een verlies van 685 miljoen dollar op een omzet van 7,08 miljard dollar. Dit jaar gaat het beter. Over de eerste zes maanden was er een kleine winst van 16 miljoen dollar. United Airlines en American Airlines zijn qua omzet ongeveer tweemaal zo groot. De andere grootaandeelhouder van USAir, de beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett was niet beschikbaar voor commentaar. De twee andere maatschappijen in de Amerikaanse top-vijf zijn Delta Air Lines en Northwest Airlines. De laatstgenoemde is voor 25 procent eigendom van de KLM. Ook dat belang leverde aanvankelijk alleen maar verliezen op, maar sinds vorig jaar zorgt de samenwerking voor mooie resultaten. Northwest boekte over 1994 een recordwinst van 295 miljoen dollar op een omzet van 9,14 miljard dollar. (ANP, AP)