Prijs voor bestrijden van overlast

AMSTERDAM, 3 OKT. Het Meldpunt Extreme Overlast in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark is dit jaar de winnaar van de Hein Roethofprijs, bestemd voor projecten ter bestrijding van veel voorkomende criminaliteit. De prijs, een bedrag van 25.000 gulden en een oorkonde, werd gistermiddag in de Beurs van Berlage uitgereikt aan enkele medewerkers van het project.

Het Meldpunt Westerpark werd vier jaar geleden in het leven geroepen als antwoord op extreme overlast in het stadsdeel, variërend van geluids- en stankoverlast tot drugsoverlast. Politie, GGD, RIAGG en woningbouwcorporaties sloegen de handen ineen toen bleek dat “de conventionele antwoorden niet meer werkten”, aldus jury-voorzitter P. Hoefnagels. Vorig jaar zijn bij het Meldpunt vijfhonderd klachten gedeponeerd. De medewerkers van het meldpunt moedigen de klagers aan zelf ook een actieve bijdrage te leveren aan het bestrijden van de drugsoverlast. “We stimuleren ze een brief te schrijven aan de huiseigenaar of aan de politie. Ook raden we klagers aan eens met de buren te praten en te zien of ze met elkaar wat kunnen ondernemen”, aldus T. Zandvliet, projectmedewerkster bij het meldpunt.

Lange tijd was stadsdeel Westerpark berucht om zijn drugsoverlast. Volgens Zandvliet is deze vorm van overlast sterk teruggedrongen.

Van de in totaal 48 deelnemers uit Nederland en België werden er vijf genomineerd. Tot de genomineerden behoorden projecten in Rotterdam en Hoogvliet en de Belgische plaatsen Lessines en Ixelles. Christian Beaupère uit Luik kreeg een eervolle vermelding voor de manier waarop hij de autocriminaliteit in zijn woonplaats aanpakt. De Haagse kunstenaar Willem van Doorn werd gehuldigd om zijn aanpak tegen graffiti. Een Amsterdamse ex-taxichauffeur werd gelauwerd omdat hij een preventief camerasysteem heeft ontwikkeld te beveiliging van taxichauffeurs.