Premier van Ierland spreekt met leider van Noordierse unionisten

DUBLIN, 3 OKT. De Ierse premier, John Bruton en de leider van de belangrijkste protestantse politieke groepering in Noord-Ierland, David Trimble, hebben gisteren besprekingen gevoerd van symbolisch belang over vrede in Noord-Ierland. De uitkomst was “positief en constructief”, zo verklaarden zij na afloop.

Het was de eerste keer in dertig jaar dat een Ierse premier in direct gesprek was met een leider van de protestanten in Ulster. Bruton en Trimble, de pas gekozen leider van de Ulster Unionist Party (UUP), zeiden dat er na jaren van diplomatieke stilte tussen de verschillende kampen nu “lijnen van communicatie” zijn.

De ontmoeting volgt op een serie van ontmoetingen op hoog niveau van Britse, Ierse en Amerikaanse vertegenwoordigers om het vredesproces in Noord-Ierland sinds het staakt-het-vuren van 14 maanden geleden, nieuw leven in te blazen. Onlangs is in het vredesproces een patstelling ontstaan over de eis van de leider van de politieke arm van de IRA, Gerry Adams, om besprekingen te houden met alle Noordierse politieke partijen. De Britse regering wil dat de IRA eerst ontwapent voordat van dergelijke besprekingen sprake kan zijn. Volgens Sinn Fein is die eis een poging om politieke vooruitgang in het vredesproces te blokkeren. Maar volgens de Britse regering zullen IRA-wapens 'onder de tafel' bij de vredesbesprekingen leiden tot verzet van de Unionistische Protestanten.Premier Bruton zei gisteren dat de huidige serie gesprekken op hoog niveau een prelude zijn op gesprekken tussen alle politieke partijen in Noord-Ierland. Eerder had Bruton al gezegd dat dergelijke gesprekken “verleidelijk dichtbij” waren. Trimble zei gisteren daarentegen dat hij het woord “verleidelijk” in die context niet wilde gebruiken. (Reuter)