Overname door Hagemeyer van Borsumij rond

AMSTERDAM, 3 OKT. De overname van het Haagse handelshuis Borsumij Wehry door branchegenoot Hagemeyer is rond. Hagemeyer heeft bekendgemaakt dat 98 procent van de aandeelhouders Borsumij is ingegaan op het 1 september uitgebrachte bod.

Hagemeyer stelt aandeelhouders Borsumij die hun stukken nog niet ter omwisseling hebben aangeboden tot 19 oktober in de gelegenheid dit alsnog te doen. Het Naardense handelshuis wil daarna de beursnotering van Borsumij beëindigen.

Hagemeyer biedt voor elk aandeel Borsumij 4/9de deel van een nieuw uit te geven aandeel Hagemeyer plus 2,60 gulden in contanten. De gestanddoening van het bod door Hagemeyer, formeel per 5 oktober, betekent eveneens dat van 6 tot en met 19 oktober aandeelhouders van Borsumij-dochters Stokvis-Union en Ehco-KLM hun stukken kunnen aanbieden. Dat zijn er overigens nog maar weinig. Bestuursvoorzitter A. Land van Hagemeyer zei bij de uitbrenging van het bod dat nog maar 2 procent van de aandelen van beide ondernemingen op de beurs werd verhandeld. Hagemeyer geeft voor deze resterende aandelen respectievelijk 35 gulden en 41,70 gulden. Hagemeyer is van plan ook deze fondsen van de beurs te halen.

Mocht op 19 oktober van een de drie fondsen nog niet alle stukken zijn aangemeld, dan zal Hagemeyer dat afdwingen. Via de rechter komt de gewenste juridische fusie - nodig voor een fiscale eenheid - dan alsnog tot stand.

De Amsterdamse effectenbeurs heeft inmiddels besloten dat Hagemeyer met ingang van 10 oktober zal worden genoteerd als hoofdfonds. Dit betekent dat het behoort tot de 40 meest actief verhandelde fondsen.

De raad van bestuur van Hagemeyer verwacht volgend jaar een geconsolideerde omzet van 8,5 tot 9 mijard gulden en een bedrijfsresultaat van 420 tot 450 miljoen.