Negatief sentiment Wall Street slaat over op Damrak

AMSTERDAM, 3 OKT. De effectenbeurs leed vanmorgen vanmorgen onder het negatieve sentiment gisteren op Wall Street en een zwakke obligatiemarkt. De graadmeter, de AEX-index, zakte 1,43 punt tot 463,69 punten

AMSTERDAM Handelaren verwachten dat de beurs op korte termijn in de huidige zijwaartse trend blijft. De markt heeft volgens hen een zogeheten technische weerstand op 460 punten.

De obligatiemarkt was in Amsterdam zwak. De jongste staatslening (7-procents met aflossing in 2005 en indicatief voor de ontwikkeling van de rente op de kapitaalmarkt) noteerde dertig cent lager op 102,45, waarbij een rendement hoort van 6,64 procent. Ook de dollar was licht lager.

Vooral het negatieve sentiment op de Amerikaanse effectenbeurs werkte vanmorgen door op de Amsterdamse aandelenmarkt. Zo leverde Philips, dat ook op Wall Street wordt verhandeld, een gulden in op 76,20 gulden. Software-huis Baan, sinds mei genoteerd op de schermenbeurs Nasdaq, zakte 3 gulden tot 68. Heidemij, sinds gisteren met een notering zowel op Nasdaq als in Amsterdam, ontsprong de neerwaartse tendens. Geïntroduceerd op 15 gulden stond het aandeel rond het middaguur op 15,30 gulden. Dat was 1 dubbeltje boven het slot van gisteren.

In de chemiehoek noteerde Akzo Nobel 1,20 lager op 190 en DSM een daalder op 126,80. PVC-producent EVC verloor zeven dubbeltjes op 55. Bij de financiële fondsen zakte ABN Amro vier dubbeltjes op 65,80, ING twee dubbeltjes tot 92,80 en Fortis Amev dertig cent op 93,20. Aegon was onveranderd op 58.

Op de Europese valutamarkten is de Amerikaanse dollar vanmorgen gedaald. In Amsterdam werd om 12.00 uur een koers neergezet van 1,5993 tegenover 1,6020 aan het slot van de handel gisteren. Vraag naar Duitse marken was oorzaak van de koersdaling.

De dollarhandel was rustig in afwachting van de jaarvergadering van het IMF zaterdag. Daar zullen de grootste zeven industrielanden afspraken maken over gewenste koersniveaus.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York daalde de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen gisteren met 27,82 punten tot 4761,26. Over de hele linie gezien bedroeg de verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen 13 tegen 9. De omzet kwam uit op 306 miljoen aandelen.

De aandelenmarkt reageerde negatief op de publikatie van het maandelijkse indexcijfer van de Amerikaanse inkoopdirecteuren voor de bedrijvigheid. De index ging in september omhoog van 46,9 tot 48,3 procent. Analisten hadden gemiddeld op 50,1 procent gerekend.

De tegenvaller zorgde op de obligatiemarkt juist voor een positieve reactie omdat de kans op de verlaging van de Amerikaanse rente groter lijkt te worden.

Op de valutamarkt in New York kwam weinig verandering in de dollarkoers. Tegen het slot van de handel werd 1,5990 gulden genoteerd, na een slotkoers van 1,6020 in Amsterdam. Afgelopen vrijdag sloot de dollar in New York op 1,5970.

TOKIO Op de effectenbeurs van Japan steeg de Nikkei-index van de 225 fondsen vandaag met 403,15 punten tot 18.142,99 punten, ofwel een stijging van 2,3 procent. Pas in de laatste tien minuten kwam de winst tot stand. Dat werd veroorzaakt door een plotselinge stijging op de aandelentermijnmarkt, waar de contracten voor december de hoogte in schoten.