Media en computers dominant in ranglijst rijkste mannen van VS

NEW YORK, 3 OKT. Met 14,8 miljard dollar is Bill Gates, topman van Microsoft, nog steeds de rijkste Amerikaan. Belegger Warren Buffett (11,8) is nog steeds tweede en John Werner Kluge (6,7) staat op de derde plaats.

De jaarlijkse lijst van de 400 rijkste Amerikanen in het weekblad Forbes laat opnieuw zien dat het in media- en computerland voor de wind gaat. Mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen, schoof op van 16 naar 4 en is goed voor 6,1 miljard dollar. Viacom-topman Sumner Redstone staat nu op nummer 5 van de lijst met 4,8 miljard. Op 8 en 9 staan Samuel en Donald Newhouse - in uitgeverijen en kabel - met beiden een bedrag van 4,3 miljard achter hun naam. Rupert Murdoch daalde echter van 13 naar 19 en ook Ted Turner van Turner Broadcasting Systems zakte twee plaatsen naar 46.

Steven Ballmer is ook een topman van Microsoft en hij steeg van 38 naar 28 met 2,9 miljard dollar. Gordon Moore, een van de oprichters van chipproducent Intel steeg van 47 naar 29 en William Hewlett (H-P) klom acht plaatsen naar 32. Collega David Packard ging van 31 naar 17. Larry Ellison (4,2 miljard), topman van Oracle software, steeg van 20 naar 16.

Behalve genoemde Warren Buffett zijn er andere beleggers die hoog eindigden. Abigail Johnson (33) sprong met stip van niets op 45 en staat op 1,9 miljard dollar. Zij is een van de troonopvolgers van Fidelity Investments van de familie Johnson, met 500 miljard dollar onder beheer het grootste beleggingsfonds ter wereld. Kirk Kerkorian, een andere bekende belegger en topman van Tracinda, daalde van 23 naar 31. Kerkorian deed in april van dit jaar een poging Chrysler over te nemen en hoewel dit mislukte is hij het idee nog niet vergeten.

Laurence Tisch, topman van CBS, maar van huis uit belegger, klom twee plaatsen en eindigde op 63. Zijn geschatte vermogen is 1,3 miljard, zonder het resultaat van de verkoop van CBS aan Westinghouse. Ook David Rockefeller, nog altijd deels eigenaar van Rockefeller Center, steeg twee plaatsen. Hij staat nu op 61. Belegger George Soros heeft te veel weggegeven of toch slecht geinvesteerd want hij zakte vierentwintig plaatsen naar 86 en heeft nog maar een miljard over.

De meeste Amerikaanse rijken wonen nog altijd in Californie met New York op een tweede plaats. Texas, Florida en Ohio zijn drie, vier en vijf. Wisconsin telt dit jaar opeens vijf Forbes 400-leden, hoewel het vorig jaar geen enkele rijkaard binnen de grenzen had.

    • Lucas Ligtenberg