Kunstbezit familie Baden geveild

ROTTERDAM, 3 OKT. Ruim veertien dagen heeft Sotheby's nodig om in het Zuidduitse Baden-Baden een deel van het bezit te veilen van de markgraven en groothertogen Baden. De veiling heeft plaats in het Neues Schloss, een imposant kasteel.

De openbare verkoop begint met meubels, uurwerken en tapisserieën, biedt daarna oude meesters, negentiende-eeuwse schilderijen, glas, wapens, zilver en keramiek, en eindigt op 21 oktober, wanneer ook decoratieve stukken als schilderijenlijsten en spiegels worden verkocht.

In totaal komen 25.000 stukken in 6.000 lots onder de hamer; van globes tot draagkoetsen, van nautilusbekers tot rijkelijk versierde deursloten.

Een deel is al vier eeuwen in privé-bezit van de familie. Sotheby's gaf een zesdelige catalogus uit. De verwachte totaalopbrengst is ruim 30 miljoen gulden.

De stamboom van de familie Baden gaat terug tot de twaaalfde eeuw toen de hertogen van Zähringen de titel Markgraven Von Baden verwierven. De huidige markgraaf, Maximilian Andreas Friedrich Gustav Ernst-August Bernard (1933), Prins Max genoemd, is een volle neef van de Prins Charles van Engeland. Zijn moeder was een oudere zuster van de Hertog van Edinburgh.

Max von Baden bezit nog drie kastelen, fabrieken en uitgestrekte landgoederen met boerderijen en wijngaarden. Aangezien opbrengsten uit de bos- en mijnbouw de laatste jaren te wensen overlieten en omvangrijke schulden ontstonden, ziet men zich nu gedwongen de inventaris van Neues Schloss te verkopen.

Topstukken van de veiling zijn onder meer vijf vroeg zestiende-eeuwse altaarpanelen van de Duitse schilder Bernhard Strigel (1460-1528), een tijdgenoot van Dürer (geschat op 15 miljoen DM), enkele zeventiende-eeuwse ivoren, gemaakt door Ignaz Elhafen (1658-1715), en een zeventiende-eeuwse bronzen beeldengroep uit Florence, waarvan de waarde op ruim een miljoen gulden wordt geschat.

In de schilderijencatalogus is de negentiende eeuw ruim vertegenwoordigd, maar ook vroegere doeken komen aan bod, zoals een zeegezicht van de zeventiende-eeuwse Haarlemmer Hendrick Vroom, dat zo'n 150.000 gulden moet opbrengen, en een Madonna met Kind van de 16de-eeuwse Italiaanse meester Pietro Perugino. Verscholen tussen flink wat familieportretten en jachtstukken duiken werken op van Jan Brueghel de Jongere en Lucas Cranach de Jongere.

De tussentijdse kijkdagen zijn op 8 en 15 oktober. Op zondag is er geen veiling. Veilingdagen beginnen om 10 en 15 uur in het Neues Schloss te Baden-Baden.