Hongerstaking

JERUZALEM, 3 OKT. Mordechai Vanunu, een Israelische nucleaire technicus die gevangen zit wegens spionage, is sinds zondag in hongerstaking tegen zijn eenzame opsluiting. Vanunu werd in de herfst van 1986 door Israelische agenten ontvoerd uit Rome. Een Israelisch gerechtshof veroordeelde hem in het voorjaar van 1988 tijdens een geheim proces tot 18 jaar gevangenisstraf wegens spionage en verraad. Hij werd gescheiden van andere gedetineerden opgesloten in de Askhelon-gevangenis. Woordvoerders van de gevangenis hebben verklaard dat Vanunu geen contact mag hebben met andere gevangenen omdat hij dan nog meer staatsgeheimen zou kunnen onthullen. Hij zou wel bezoek mogen ontvangen van familieleden en zijn advocaat. Radio Israel spreekt dit echter tegen. Vanunu had het Engelse dagblad The Sunday Times foto's gegeven van de nucleaire installaties in de Israelische stad Dimona. Algemeen wordt aangenomen dat Israel over kernwapens beschikt. De Israelische regering heeft dit echter nooit bevestigd. (AP)