Handelsvrijheid Daiwa in VS beperkt na strop

NEW YORK, 3 OKT. Daiwa Bank in New York moet de handelsactiviteiten op de financiële markten drastisch verminderen. Dit hebben twee toezichthouders, de Federal Reserve Board en de New York State Banking Department, gisteren verordonneerd. De maatregel komt een week nadat bekend werd dat het hoofd van de obligatie-afdeling van Daiwa gedurende elf jaar heimelijk een verlies van 1,1 miljard dollar (1,76 miljard gulden) heeft opgebouwd bij handel voor eigen rekening van de bank.

Binnen vijf dagen moet Daiwa de activiteiten terug hebben gebracht tot het minimum dat noodzakelijk is om de cliënten te bedienen, het vermogensbeheer uit te voeren en marktrisico's af te dekken.

De toezichthouders hebben Daiwa er bovendien van beschuldigd de gebrekkige controle op het kantoor, die het mogelijk maakte dat het verlies werd opgebouwd, te hebben verzwegen voor de autoriteiten. Daiwa had een eerdere waarschuwing over de contole op de handelaren in de wind geslagen, voordat het verlies zich openbaarde.

Volgens de 'fed' heeft Daiwa de toezichthouders misleid over de interne controle bij de bank in New York, en is Daiwa tot tweemaal toe, in 1992 en in 1993, de belofte van verbetering niet nagekomen.

Volgens waarnemers moeten de maatregelen van de toezichthouders de buitenwereld laten zien dat het buitenlandse banken in de VS niet zal worden toegestaan om Amerikaanse regels te overtreden. Die regels waren al aangescherpt na het schandaal rond de Bank of Credit and Commerce International (BCCI).

De handel voor eigen rekening neemt normaliter een bescheiden plaats in bij de activiteiten van Daiwa, zeiden analisten vanmorgen. Zij verwachtten niet dat de maatregel veel invloed op de bank zal hebben.

Daiwa heeft vorige week gezegd de strop te kunnen bekostigen uit de verkoop van effecten en onroerend goed, en een inhouding op de resultaten over het eerste halfjaar, dat vrijdag werd afgesloten. (AP, Reuter)