Exportregime supercomputers VS versoepeld

WASHINGTON, 3 OKT. President Clinton van de Verenigde Staten wil de export van supercomputers versoepelen om de concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie te verbeteren. Op het ogenblik moeten fabrikanten bij het ministerie van handel een exportvergunning aanvragen voor supercomputers die een capaciteit hebben van 1500 miljoen berekeningen (MTOP) per seconde, omdat die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van raketten en kernwapens. Door de technische ontwikkelingen komen er steeds krachtiger computers. Washington wil daarom de regels veranderen om de potentieel lucratieve export naar landen als Rusland, China, India, Pakistan en Israël mogelijk te maken. Militaire orders blijven verboden. Het Congres zou anders protesteren. Het totale exportverbod voor Iran, Irak, Noord-Korea en Libië blijft gehandhaafd. (DPA, Reuter)