'Doodstraf geen remedie voor het drugsprobleem'

ROTTERDAM, 3 OKT. De doodstraf is geen remedie voor het drugsprobleem. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. Volgens Amnesty zijn er geen bewijzen dat de doodstraf drugshandelaren of drugsgebruikers meer afschrikt dan andere straffen.

Niet bekend

Amnesty stelt vast dat er in sommige landen speciale rechtbanken zijn opgezet die de verdachten van drugsdelicten berechten. In China en Iran zouden de verdachten bovendien geen eerlijk proces krijgen. Processen worden versneld afgehandeld en verdachten krijgen niet te horen wat hen ten laste is gelegd of hebben geen recht op een advocaat of een tolk, aldus Amnesty. In beroep gaan tegen het vonnis is vaak onmogelijk.

De mensenrechtenorganisatie meent dat het afschaffen van de doodstraf de strijd tegen het drugsprobleem niet minder effectief zal maken, integendeel. Amnesty wijst in dit verband op de risico's die het toepassen van de doodstraf met zich meebrengt. Drugshandelaren zouden uit angst voor deze straf eerder kunnen overgaan tot het vermoorden van de (politie-) functionarissen die hen moeten arresteren. Daarnaast bestaat het gevaar dat 'kleine' handelaren en drugsgebruikers de doodstraf krijgen terwijl de 'grote' handelaren hun straf ontlopen. Ten slotte is het volgens Amnesty mogelijk dat de zware straf die drugshandelaren boven het hoofd hangt ervoor zorgt dat de prijzen van verdovende middelen stijgen. Daardoor zou de drugshandel nog meer in handen komen van de georganiseerde misdaad.

Volgens het rapport zijn het vaak buitenlanders die wegens drugsdelicten worden veroordeeld tot de doodstraf. Vorig jaar werd de Nederlander Johannes van Damme jaar in Singapore opgehangen wegens handel in drugs.