Bond: bewijs contacten journalist en misdaad

DEN HAAG, 3 OKT. De journalistenvakbond NVJ wil dat twee functionarissen van politie en justitie woensdag hun beschuldigingen dat verslaggevers zich inlaten met criminelen hard maken, of intrekken. Gebeurt dat niet, dan zal de NVJ onderzoeken of de rechter kan worden ingeschakeld.

De beschuldigingen over de betrokkenheid van journalisten bij de misdaad werden vorige week geuit door de Haarlemse officier van justitie I. Gonzales en recherchechef O. Dros, tijdens de verhoren voor de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden. Journalisten zouden “onwaarheden” over politie- en justitiepersoneel publiceren teneinde “zand in de machine” van de misdaadbestrijders te strooien.

Afgelopen vrijdag verzocht de NVJ al in een brief aan Dros en Gonzales de beschuldigingen met bewijzen te onderbouwen, of anders in te trekken. NVJ-voorzitter R. Hopmans zei zaterdag in het televisieprogramma Nova dat zij uiterlijk woensdag “man en paard” moeten noemen. Volgens secretaris I. Brakman van de vakbond wil de NVJ “de aantijgingen tegen de hele beroepsgroep nu bestrijden, anders blijft het vingertje de komende tijd naar de journalistiek wijzen.” De NVJ vraagt zich af of het verdacht maken van de journalistiek “een afleidingsmanoeuvre” is om de werkelijke problemen van justitie en politie niet aan de kaak te hoeven stellen, aldus Brakman.

De Haagse advocaat G. Spong adviseert de journalistenvereniging een klacht in te dienen wegens smaad. “Mevrouw Gonzales en meneer Dros zijn kwaadaardig bezig. Zij hebben geen enkel bewijs, maar ondertussen hebben zij een hele beroepsgroep in diskrediet gebracht. Dat is een ernstig misdrijf”, meent Spong.