Boeren eisen nu snel concessies van minister

DEN HAAG, 3 OKT. “Als je de haver heel hoog legt, kan het paard er niet bij. Minister Van Aartsen zal heel snel op moeten schuiven anders heeft hij een levensgroot probleem”. De vier man sterke delegatie van het boerenactiecomité 'Wij zijn het zat' kwam gisteren als door een wesp gestoken uit een overleg met de minister van landbouw op diens departement in Den Haag.

Een uur had Van Aartsen uitgetrokken voor een onderhoudend gesprek met de boeren. Veel leverde het de actievoerders niet op. W. Boenink, voorzitter van het comité, had daar ook niet op gerekend, maar wel op gehoopt. “Wij hebben de minister kunnen bijbrengen dat theorie en praktijk heel ver uit elkaar liggen. Hij was van een aantal dingen gewoon niet op de hoogte, dus ik denk dat Van Aartsen zich nog wel een keer zal beraden voordat hij het mestakkoord sluit. Als hij dat niet doet gaan we keihard actievoeren”, zegt Boenink. Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd en zegt tegen zijn woordvoerder J. Roemaat: “Zo, neem jij het maar even over”. “Van Aartsen gaat met zijn berekeningen de mist in”, vult Roemaat aan. “De normen van de minister zijn gewoon niet haalbaar. De bodemvruchtbaarheid gaat er aan als we zijn mestnormen moeten hanteren. De kwaliteit van de grond zal heel wat minder worden. De minister heeft notie genomen van onze kritiek. Het is nu aan hem om dichter tot elkaar te komen. Wij doen in elk geval niets van ons standpunt af, dat blijft keihard staan.”

De oorlog werd nog net niet aan Van Aartsen verklaard, maar het comité is de plannen van de minister wel “goed zat”. “We zullen hem zijn plan eerst even laten presenteren aan de Tweede Kamer, maar als hij niet naar ons heeft geluisterd zullen we hem niet weer een lege melkbus aanbieden.” De aangekondigde boycot van mestbonnen, die de wekelijkse hoeveelheid mest aangeven, zal dan zeker van kracht worden. “Dat is nog het minste”, briest Roemaat, “we corresponderen dan gewoon helemaal niet meer met de overheid. Dan zal er niet veel terecht komen van zijn mestplannen, want zonder ons kan hij niets.”