Belgische rechtbank spreekt vermeend leider GIA vrij

BRUSSEL, 3 OKT. De correctionele rechtbank van Brussel heeft vanmorgen de Algerijn Ahmed Zaoui vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Zaoui was de belangrijkste verdachte in een proces tegen twaalf vermeende moslim-fundamentalisten, die terecht stonden wegens bendevorming en wapenhandel.

Behalve Zaoui werden vanmorgen nog vier verdachten vrijgesproken. Zeven anderen werden geheel of gedeeltelijk schuldig bevonden aan bendevorming en wapenhandel. Zij kregen straffen oplopend tot vijf jaar cel. Tegen Zaoui was een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. De 34-jarige Zaoui wordt beschouwd als één van de leiders in Europa van de gewelddadige Algerijnse organisatie GIA. Zaoui ontkende voor de rechtbank lid te zijn van de GIA, en veroordeelde de recente gewelddadige aanslagen van de organisatie. Zaoui werd verdedigd door de bekende Franse advocaat Jacques Vergès, die eerder de terrorist Carlos verdedigde.

De twaalf verdachten die terecht stonden, waren begin maart aangehouden bij vijftien huiszoekingen in Brussel, Luik en in de regio Waver. Daarbij weren oorlogswapens, munitie, vervalste documenten en een grote som geld gevonden. De officier van justitie legde begin vorige maand, in haar requisitoir, een verband tussen dit netwerk en andere vermeende GIA-leden in onder andere Frankrijk waar de afgelopen tijd een aantal bomaanslagen is gepleegd.

Uit angst voor aanslagen heeft het proces tegen de twaalf vermeende moslim-fundamentalisten vorige maand in Brussel onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen plaatsgehad. Nog altijd regent het valse bommeldingen in België.