Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Beenhakker en Neumann genoemd als nieuwe trainer in De Kuip; Carrousel rond Feyenoord is begonnen

ROTTERDAM, 3 OKT. Na het vertrek van Willem van Hanegem als trainer van Feyenoord heeft Leo Beenhakker gisteravond vanuit Turkije zijn belangstelling voor de Rotterdamse club kenbaar gemaakt. Beenhakker, weinig succesvol bij het Turkse Istanbulspor, zei in het radioprogramma Langs de Lijn gehoord te hebben van het vertrek van Van Hanegem. “Ik heb tien jaar geleden eens gezegd Feyenoord een fantastische club te vinden. Daar word ik nog steeds mee geconfronteerd en ik houd die uitspraak ook staande. Ik heb er tenslotte ooit twee jaar op Varkenoord gewerkt. Bovendien ben ik op een steenworp afstand van De Kuip geboren. Ik heb het bericht dat Van Hanegem is vertrokken echter voor kennisgeving aangenomen.”

Beenhakker bungelt met Istanbulspor op de laatste plaats in de Turkse competitie. Vandaag is de oud-bondscoach ontboden bij de voorzitter van de Turkse club. Beenhakker zei gisteravond niet verbaasd te zijn als hij in dat gesprek zijn ontslag zou krijgen. De matige prestaties van zijn club weet Beenhakker aan “communicatieproblemen”.

Ook de naam van Herbert Neumann circuleerde gisteren in De Kuip. Neumann, enkele weken geleden ontslagen bij Anderlecht, zou volgens een Duits persbureau vandaag een gesprek hebben bij Feyenoord. De Duitse trainer, vorig seizoen in dienst van Vitesse, ontkende dat ten stelligste. “Ik heb niets van Feyenoord gehoord. Dat mijn naam genoemd wordt, zegt niets. Ik ben er op voorbereid dat ik overal in Nederland, twee uur nadat de trainer ontslagen is, genoemd zal worden.”

Feyenoord-aanvoerder Peter Bosz voerde gisteren namens de spelersgroep het woord. Zijn tekst en uitleg was niet veel langer dan het zes-regelige persbericht dat voorzitter Van den Herik eerder op de dag had laten verspreiden. Bosz: “De voorzitter heeft Ronald Koeman en mij na de ochtendtraining het bericht voorgelezen. En dat hebben wij, als leden van de spelersraad, aan de groep doorgegeven.” De Feyenoord-aanvoerder wilde niet zijn persoonlijk mening geven over het plotselinge vertrek van de trainer. “Het heeft nu geen zin om te praten over teleurstelling, verrassing, opluchting of welke persoonlijke mening dan ook. We zitten midden in het seizoen, donderdag spelen we tegen Groningen”, aldus Bosz. “Dit is een beslissing van de voorzitter, waarvan wij vandaag ook pas voor het eerst hoorden. Het had ook geen enkele zin daar tegenin te gaan. Zo werkt dat niet in de voetballerij. Wij moeten slechts voetballen, punten pakken. Binnenkort met een nieuwe trainer. Ik denk niet dat onze mening in die aanstelling gevraagd zal worden. Daar is de voorzitter voor.” Bosz voegde daar nog aan toe, dat ook de spelersgroep blaam treft: “Het ligt niet alléén aan de trainer.”

Van den Herik verstopte zich gisteren voor de pers. Alleen toen zijn werkdag er op zat, liet de Feyenoord voorzitter zich even zien. “Ik heb pas wat te vertellen als ik er klaar voor ben, en dat is nu nog niet”, zei Van den Herik. “Op het verleden kom ik dan niet meer terug, alleen de toekomst is interessant. Ik zal binnenkort de naam van een nieuwe trainer bekendmaken.”

Alleen de talrijke supporters langs het trainingsveld van Feyenoord kwamen voor hun mening uit. Een van hen: “Van PSV verliezen is erg, maar nog niets vergeleken bij het verlies van vandaag. De Kromme kon een nederlaag minder erg maken door alleen maar met z'n kop op de buis te komen. Supporters mopperen graag, maar als Wim éénmaal bezig was, kreeg hij ons helemaal stil. Als Van Gaal en vooral Advocaat verliest, wordt-ie zielig. Van Hanegem nooit. Bij die man dacht je gelijk aan Coolsingel. Daar had-ie Feyenoord heus wel weer eens heen geleid.”

De ontslagen trainer zelf liet zijn gezicht gisteren niet meer zien. Na het gesprek met Van den Herik sloot Van Hanegem zich een paar uur op in zijn werkkamer. Van de spelersgroep wilde hij geen afscheid nemen. Zijn auto bleef als laatste achter op de besloten parkeerruimte bij De Kuip. Pas toen hulptrainer Marcel Bout met de auto wegreed, werd langzaam duidelijk dat de oefenmeester niet meer in de catacomben verbleef. Hij had Feyenoord via de achterdeur verlaten.