Aegon sluit alliantie met Mexicaans bedrijf

AMSTERDAM, 3 OKT. Verzekeraar Aegon en de Mexicaanse Grupo Financiero Banamex-Accival gaan samenwerken op de Mexicaanse verzekeringsmarkt. Aegon neemt een belang van 49 procent in het aandelenkapitaal van verzekeringsdochter Seguros Banamex.

Door de samenwerking zegt Aegon gebruik te maken van de voordelen van de distributie van verzekerings- en aanverwante produkten via een bank.

Grupo Finaciero Banamex-Accival is Mexico's grootste financiële groep en bestaat uit de handelsbank Banamex en de effectenbank Accival. De groep biedt verder gespecialiseerde produkten en diensten aan op het gebied van leasing, factoring en vreemde valuta.

De naam van de huidige verzekeringsdochter van Grupo Financiero zal veranderen in Seguros Banamex Aegon.

De strategische samenwerking had eind vorig jaar al tot stand moeten komen. De devaluatie van de Mexicaanse peso in december en de daarop volgende economische onzekerheid deed de twee partijen echter besluiten een definitieve overeenkomst uit te stellen tot de situatie zou zijn gestabiliseerd.

Het bedrag dat Aegon voor het 49-procents belang betaalt is gebaseerd op de groei en winstgevendheid van de joint-venture de komende tien jaar. Aegon betaalt 167 miljoen dollar, waarvan 109 miljoen direct en het restant in fasen, afhankelijk van de waarde van de onderneming aan het eind van die tienjaars periode. Daarnaast verstrekt Aegon een lening van 216 miljoen dollar met een looptijd van 10 jaar. Daarvan heeft Aegon reeds 141 miljoen verstrekt. Het restant zal afhankelijk van de uiteindelijke waarde van de onderneming worden aangepast.

Aegon financiert de samenwerking uit eigen middelen. De verzekeraar stelt dat de transactie een in eerste instantie gering positief effect zal hebben op Aegon's winst per aandeel.