Van der Lee verovert eerste wereldtitel na houdgreep bij Chinese

TOKIO, 2 OKT. Judoka Monique van der Lee heeft gisteren in Tokyo de wereldtitel in de klasse alle categorieën behaald. De Tilburgse versloeg in de finale de Chinese Sun. Na ruim twee minuten besliste Van der Lee de strijd met een houdgreep. Het betekende de eerste wereldtitel voor de Europees kampioene.

De Nederlandse afvaardiging in Tokio behaalde twee gouden medailles. Angelique Seriese werd donderdag kampioen in de klasse boven 72 kilogram. Zij vertegenwoordigt Nederland volgend jaar bij de Olympische Spelen in Atlanta. Van der Lee zal daar ontbreken, omdat de klasse alle categorieën geen onderdeel van het olympisch programma is.

Het deskundige judopubliek, opgewarmd door een galavoorstelling van hun idool en wereldkampioene Ryoko Tamura (tot 48 kilo), waardeerde de wijze waarop Van der Lee gisteren in de Makuhari Event Hall haar eerste wereldtitel pakte. Met uitzondering van de partij in de halve finale tegen de Cubaanse Rodriguez, won de Tilburgse (21) al haar ontmoetingen met ippon, een vol punt. “Ze was nog nooit zo goed als vandaag”, oordeelde haar trainer Peter Ooms, die na Anita Staps (1980) en Irene de Kok ('86 en '87) zijn derde wereldkampioene afleverde. “Ze maakt punten en dat maakt judo spectaculair.”

In de finale tegen de Chinese Sun leek de Tilburgse studente economie in het nauw te komen. De sterke Aziatische tilde de relatief lichte Van der Lee met speels gemak omhoog. En liet haar vervolgens op het hoogste punt doodleuk vallen. Van der Lee: “Dat was erg, ik lag gewoon te stuiteren op de grond.”

Zij liet zich echter niet uit de weg slaan door het machtsvertoon van de tegenstandster en verraste haar met een houdgreep. “Ze lag onder me te draaien, probeerde uit mijn greep te komen, maar ik wist dat ik haar niet meer zou loslaten. Toen ook merkte ik dat ik bang was de wereldtitel te veroveren. Ik moest aan het idee wennen.”

Jessica Gal stelde teleur in de Japanse hoofdstad. Van haar verwachtte vrouwenbondscoach Cor van der Geest - en velen met hem - een medaille, maar na twee nederlagen plaatste de drievoudig Europees kampioene zich in de klasse tot 56 kilo niet eens voor de Olympische Spelen. De prestatie van Gal stak schril af tegen die van de pas 16-jarige Tamara Meijer. Zij behaalde gisteren in de klasse tot 48 kilo de vijfde plaats. Veronique Akkermans (tot 52 kilo) en Rogier Smulders (alle categorieën) waren in het weekeinde al na de voorronden klaar. Meijer geldt als een groot talent. Ze leverde vorig jaar haar beste resultaat met de derde plaats tijdens de EK junioren. Op haar eerste WK acteerde ze zonder zenuwen. Ze deed dat met het trainersadvies dat ze vooral vrijuit moest judoën. (ANP)