Uitgewezen Palestijnen vast bij grens Egypte

SALLOUM, 2 OKT. Bijna 1.000 Palestijnen, merendeels vrouwen en kinderen, die zaterdag door de Libische autoriteiten zijn uitgewezen, zitten vast in onherbergzaam niemandsland tussen Egypte en Libië bij de grenspost Salloum. Volgens het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn de laatste drie maanden in totaal ongeveer 6.000 Palestijnen Libië uitgegooid.

Hassan al-Asmar, een woordvoerder van de uitgewezen Palestijnen bij Salloum, zei gisteren te verwachten dat nog eens honderden Palestijnen zich zullen moeten voegen bij degenen die nu in het van schorpioenen vergeven niemandsland vertoeven. De Libische autoriteiten hebben er 170 tenten opgericht, elk geschikt voor 10 personen.

De Palestijnen in het niemandsland, die veelal officiële papieren missen, deden gisteren een beroep op de Egyptische president, Mubarak, om hen te helpen naar huis te gaan. “We doen een beroep op de wereld een rechtvaardige oplossing te vinden voor ons probleem”, aldus Abu el-Nil, een Palestijnse handelaar. “Waar kunnen we heen gaan? Misschien is het de beste oplossing voor de wereld om maar een groot gat te graven en ons daarin te begraven.” Egypte en andere Arabische landen weigeren Palestijnen toe te laten die geen officiële reisdocumenten hebben voor Jordanië of Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

De Libische autoriteiten hebben al geruime tijd geleden om financiële redenen een campagne gelanceerd om illegale gastarbeiders naar huis te sturen, maar ook om het aantal legale buitenlanders te verminderen. In dat kader zijn bijvoorbeeld al veel Malinezen naar huis teruggestuurd. De Libische leider Gaddafi verschuilt zich nu achter zijn afkeer van het nieuwe Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoord om de uitwijzing van Palestijnen te rechtvaardigen. (Reuter)