'Spanje betaalde Franse agenten in strijd tegen ETA'

MADRID, 2 OKT. De Spaanse regering heeft financiële steun gegeven aan een Franse politie-eenheid die nauw samenwerkte met de illegale Spaanse anti-terreureenheid GAL. Dat schrijft het Spaanse dagblad El Mundo vandaag. De GAL voerde in de jaren tachtig onder meer in Frankrijk 27 moordaanslagen uit op vermeende leden en sympathisanten van de militante Baskische afscheidingsbeweging ETA. Volgens El Mundo werd de Franse politiegroep betaald uit geheime fondsen van het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken. Het Spaanse Hooggerechtshof onderzoekt nog steeds hoe nauw premier González bij de GAL-affaire is betrokken. Volgens El Mundo bestonden er vier GAL's: een 'groene' groep onder bevel van de Spaanse paramilitaire Guardia Civil, een 'blauwe' onder bevel van de politie, een 'bruine' onder bevel van de militaire inlichtingendienst CESID en de Franse eenheid. (Reuter)