Spaarbank boos om bod Duitse Post

FRANKFURT, 2 OKT. De Postspaarbank in Duitsland is fel gekant tegen een overneming door Deutsche Post. De spaarbank noemde de plannen van het postbedrijf dit weekeinde “vijandig”. De Duitse overheid die nog alle aandelen van de Postpaarbank in handen heeft, kreeg een bod van bijna 3,1 miljard mark (3,5 miljard gulden) voor 75 procent van zijn belang.

Het bod dat zaterdag werd bekendgemaakt, komt in een periode dat zowel de Postbank als de Post bezig zijn zich gereed te maken voor privatisering. Beide komen evenals Deutsche Telekom voort uit het Duitse PTT-bedrijf. Postbank en Post worden pas naar de beurs gebracht als Deutsche Telekom volgend jaar is verkocht.

Post bracht het bod uit samen met Deutsche Bank en de Zwitserse verzekeringsmaatscahppij RE. Post aast op 40 procent van de aandelen, Deutsche Bank op 20 procent en RE op 15 procent. De drie krijgen gezelschap van de Zwitserse en Franse staatspostbedrijven, maar deze nemen nog geen belang.

Postbank is vooral tegen een overneming omdat daarmee de speelruimte om een eigen koers te varen verloren zou gaan. De overnemingsplannen doorkruisen het beleid van de bank om de financiële dienstverlening danig uit te breiden. Postbank wil zich meer richten op verzekeringen, het begeleiden van emissies, het handelen in aandelen en obligaties en het nemen van participaties.

“Wij gaan ervan uit dat nog geen definitieve besluiten zijn genomen”, verklaarde een woordvoerder van Postbank, de grootste spaarbank van Duitsland. Volgens hem heeft de Duitse minister van postzaken afgelopen week nog tegen president-directeur Günter Schneider van Postbank gezegd dat een beslissing alleen met goedkeuring van de spaarbank wordt genomen.

Volgens Deutsche Post heeft een overneming het voordeel van intensivering van de reeds bestaande samenwerking van de twee via bank-activiteiten aan de loketten van duizenden postkantoren. Postbank wijst dit argument als een “onrealistische theorie over verbetering in resultaten en synergie” van de hand. “Post heeft het afgelopen jaar een nettoverlies van 2,9 miljard mark geboekt. Het bod voedt geruchten dat Post de gezonde Postbank wil overnemen om zichzelf gezond te maken.” (Reuter/DPA)