Siemerink trekt in finale opnieuw aan kortste eind

BASEL, 2 OKT. Voor de derde keer stond Jan Siemerink dit jaar in de finale van een ATP-toernooi. En voor de derde keer trok de 25-jarige Nederlander aan het kortste eind. In Basel verloor hij gisteren van de Amerikaan Jim Courier, die in de vijfde set een 4-2 achterstand ongedaan maakte: 6-7, 7-6, 5-7, 6-2 en 7-5. Ondanks de nederlaag steeg Siemerink op de wereldranglijst van de 24ste naar de 17de plaats, zijn hoogste klassering ooit.

Siemerink trok zich na de nederlaag in de eerste ronde tijdens de US Open (tegen Rostagno) twee weken terug in Amsterdam. “Daar hebben we ons voorbereid op het indoorseizoen”, aldus coach Tjerk Bogtstra. “Rustig wennen aan de overgang van buiten naar binnen, van Amerika naar Europa. En blijkbaar was de voorbereiding goed.”

Siemerink versloeg op weg naar het finaleweekeinde de Noor Ruud, de als vierde geplaatste Zweed Enqvist en Petr Korda. Alleen de Tsjech, die tijdens de US Open nog tot de kwartfinale reikte, stelde de Nederlander op de proef. Siemerink werkte op 4-5 in de derde set een wedstrijdpunt weg en won met met 7-5.

Zaterdag hoefde Siemerink niet in actie te komen. Boris Becker, de nummer één van de plaatsingslijst, trok zich met een rugblessure terug. De Duitser had de kwetsuur overgehouden aan de Davis-Cupontmoeting met Rusland. In de andere halve eindstrijd won de als vijfde geplaatste Courier, halve finalist van de US Open, met 6-4 6-4 van de Britse Canadees Greg Rusedski.

Jan Siemerink sloeg gisteren zeventien aces, veertien meer dan de Amerikaan. Desondanks was zijn eerste service niet goed genoeg, hij sloeg slechts 55 procent in. Voor de punten op zijn tweede opslag moest hij veel harder vechten.

Siemerink liet negen van de dertien breekpunten onbenut, dat stak schril af tegen de 55 procent-score van Courier. De twee finalisten maakten in 4 uur en 9 minuten tennis precies evenveel punten. Het laatste en belangrijkste was echter voor Courier.

In zijn eerste finale van dit jaar, in Amsterdam, verloor Siemerink van de Chileen Rios. Op Long Island ging hij onderuit tegen Kafelnikov. “Daar waren aanwijsbare redenen voor”, wist coach Tjerk Bogtstra. “In Amsterdam was hij doodmoe en Kafelnikov was toen in topvorm. Vandaag was Jan er dichtbij, bij zo'n nederlaag kun je je moeilijk neerleggen. Maar toch moeten we tevreden zijn, de finale was van hoog niveau. Dit was een heel goede week.” (ANP)