Shell in omvangrijk project in Koeweit

ROTTERDAM, 2 OKT. De Koninklijke/ Shell Groep onderzoekt samen met Kuwait Oil Company de mogelijkheden voor grootscheepse exploitatie van de olievelden in de Golf voor de kust van Koeweit. Kuwait Oil Company heeft in het onderzoek, dat over elf maanden wordt afgerond, een leidende rol. Alle bestaande gegevens, waaronder de resultaten van seismisch onderzoek, over de olievelden in de territoriale wateren van Koeweit worden opnieuw geanalyseerd.

Dit heeft een woordvoerder van Shell vandaag bevestigd. Shell was tot op heden niet actief in Koeweit. In de territoriale wateren van Koeweit worden nog geen olievelden geëxploiteerd. Een woordvoerder wil niet vooruitlopen op de vraag of Kuwait Oil Company en Shell na afloop van het onderzoek gezamenlijk off-shore olievelden in produktie zullen nemen. “We doen dit natuurlijk niet voor niets”, zegt hij. “We zijn erg blij dat we aan dit onderzoek mogen deelnemen.”

Vier medewerkers van Kuwait Oil Company en vier onderzoekers van Shell Exploiration in Den Haag analyseren de komende elf maanden uitsluitend bestaande gegevens. Er worden geen nieuwe seismische metingen verricht. Shell wil niet ingaan op de omvang van de offshore-reserves van olie en gas. “Kuwait Oil beschikt over seismische data en informatie over de bestaande offshore-velden. Wij gaan die gezamenlijk bestuderen”, zegt de woordvoerder.

Shell heeft vandaag ook een overeenkomst getekend met de onafhankelijke Saoedische oliemaatschappij Nemir, die de belangen van de 'Koninklijke' in twee Colombiaanse bedrijven overneemt. Het gaat om de maatschappijen Rocol en Homcol die actief zijn in de exploratie en produktie van olie en gas, waarin ook Colombiaanse en buitenlandse oliebedrijven participeren. Shell noch Nemir wil de overnameprijs bekendmaken. Wel zegt Shell dat door de verkoop een boekverlies van 50 miljoen dollar resulteert, dat in de resultaten van de groep over het derde kwartaal zal worden verwerkt.

Het periodieke onderzoek dat Shell verricht naar de waarde van zijn activiteiten in de meer dan 100 landen waar het olieconcern actief is, heeft opgeleverd dat deze Colombiaanse belangen niet langer tot de strategische kernactiviteiten behoren. Ze waren wel winstgevend, maar de hoogte van het rendement op geïnvesteerd kapitaal was voor Shell “onbevredigend”. Shell behoudt een belang van 18 procent in een Colombiaans bedrijf dat actief is in de verkoop van brandstoffen en chemische produkten.