Schimmel aanvaardt Duitse Vredesprijs

FRANKFURT, 2 OKT. Ondanks felle protesten van Duitse schrijvers, boekhandelaren en uitgevers wil de 73-jarige Duitse oriëntaliste Annemarie Schimmel de 'Vredesprijs van het Duitse boekwezen' toch in ontvangst nemen. De prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt op de Frankfurter Buchmesse, dit jaar op 15 oktober. De wetenschapster zei in een vraaggesprek met het Duitse dagblad Die Welt dat ze de 25.000 mark die aan de prijs is verbonden, in een stichting wil onderbrengen die studenten en wetenschappers uit Islamitische landen in de gelegenheid stelt in Duitsland onderzoek te doen. Volgens de protesterende schrijvers, onder wie Günther Grass en Christa Wolf, heeft Schimmel in haar boeken begrip opgebracht voor de fatwah die de toenmalige ayatollah Khomeiny over de Britse auteur Salman Rushdie uitsprak wegens vermeende godslasterlijke passages in zijn boek The Satanic Verses.