SCHIFFMACHER OVER Red Hot Chili Peppers

Concerten Red Hot Chili Peppers: 8/10 Vorst Nationaal, Brussel en 16/10 Ahoy, Rotterdam.

“Er komen toeristen in mijn shop die helemaal opgewonden raken van het feit dat ik de man ben die de Red Hot Chili Peppers heeft getatoeëerd. Sommigen wapperen zelfs met de foto's uit het cd-boekje, omdat ze precies dezelfde tattoo willen als hun helden. Daar heb ik geen bezwaar tegen, hoewel ik vind dat zo'n plaatje iets persoonlijks moet heben. Dus verander ik er meestal wel iets aan. Bij de Peppers is het een soort vriendschapsritueel. Toen ze hier voor het eerst kwamen, hadden ze allemaal al het logo van de band op hun pols getatoeëerd. Als je zoiets doet, moet je toch wel flink veel vertrouwen hebben in je muziek.”

Henk Schiffmacher (43) staat wereldwijd bekend als de tatoeage-artiest van de sterren. Popgroepen als Motörhead, Fabulous Thunderbirds, Ramones en Cypress Hill frequenteren op de Amsterdamse Wallen zijn shop, waar hij als kenner van de internationale historie van zijn ambacht tevens een Tattoo Museum heeft ingericht. Met de Red Hot Chili Peppers onderhoudt 'Hanky Panky' een bijzondere band. Alle groepsleden lieten zich door hem verfraaien en Schiffmacher ontwierp de hoes van hun voorlaatste cd Blood Sugar Sex Magik. In 1991 publiceerde hij zijn autobiografie Heet Van De Naald en binnenkort verschijnt een bundel waarin hij verslag doet van de studiereis die hij samen met Chili Peppers-zanger Anthony Kiedis maakte naar het eiland Borneo.

“Jack Irons, hun vorige drummer die nu bij Pearl Jam speelt, was de eerste Chili Pepper die hier onder de naald ging. Ik zei dat hij een klein beetje vaseline op die nog rauwe tattoo moest doen. Twee dagen later zag ik hem op MTV, met een enorme olievlek in zijn hemd. Had 'ie er een halve pot vaseline op gesmeerd, die onder de lampen van de studio was gaan smelten! Bij Kiedis heb ik ondermeer die grote Indiaanse tatoeage op zijn rug gemaakt, van een tweekoppige vogel. Een totem-afbeelding die gebaseerd is op houtsnijwerk van de noord-westkust van de Verenigde Staten. Oorspronkelijk werden die tatoeages met de hand ingestoken, dus dat werd wat minder strak dan ik het nu kan doen.

“Als tatoeëerder heb ik er veel baat bij gehad, want na de Chili Peppers is de halve Amerikaanse rockwereld hier naartoe gekomen. In zekere zin is een tatoeage als een soort drug. Of als een laatste poging om nog iets van je jeugd te vangen, zoals je ziet bij Rob de Nijs. Voor de Peppers hoort een getatoeëerd lijf bij hun imago. Daar komen ze niet meer onderuit. Op het moment is er in de hele wereld een soort revival van de tribal tattoo gaande. Vreemd genoeg is dat door die rockjongens in gang gezet. Op Borneo kijkt iedereen naar MTV Asia en daar zien ze die mannetjes in videoclips rondspringen met afbeeldingen van hùn primitieve volkskunst.”

    • Jan Vollaard