Schenking aan National Gallery

WASHINGTON, 2 OKT. De National Gallery of Art in Washington heeft vrijdag een omvangrijke schenking gekregen van 85 schilderijen, beelden, prenten en tekeningen. De schenking, die werken omvat van Degas, Picasso, Gauguin, Manet, Rodin, Bonnard en Cézanne en die een totale geschatte waarde heeft van ruim 50 miljoen dollar (85 miljoen gulden), is afkomstig uit de particuliere collectie van weldoener Paul Mellon en en zijn vrouw Bunny.

Mellon (88) is een befaamd filantroop, die in zijn leven al zo'n miljard dollar aan schenkingen heeft gedaan. Hij is een telg uit het gelijknamige bankiersgeslacht en zoon van Andrew W. Mellon, oprichter van de National Gallery. Paul Mellon is een van de belangrijkste donoren van Amerikaanse musea. “Het is alsof de Mellons ons zojuist een verfijnd mini-museum van negentiende-eeuwse Franse kunst hebben gegeven”, reageerde directeur Earl A. Powell III op de gift. De schilderijen die het museum nu krijgt, hingen tot voor kort bij de familie Mellon thuis aan de muur. Dat huis in noordwest Washington hebben ze onlangs verkocht. De gift bestaat grotendeels uit impressionistische en post-impressionistische kunstwerken. Een aantal schilderijen was het museum al eerder toegezegd, waaronder Cézannes Jongen in rood vest (1888-1890), Manets zeldzame prent Balon (1862) en een van de eerste tekeningen van Degas, De broer van de kunstenaar, René de Gras. Verder bevat de gift onder meer Stilleven met pioenen van Gauguin (1884), Dansles van Degas (1879), en Tama, de Japanse hond van Manet (1875). Er zijn veel kunstenaars-protretten bij, waarvan acht zelfportretten: van Degas, Cézanne, Henri Rousseau, Picasso, Ingres, Fantin-Latour en Vuillard. Er is ook een portret van Vuillard door Bonnard, en van mevrouw Bonnard door Vuillard. Verder maakt een buste van Renoir door Maillol deel uit van de gift. Omdat hij een paardenliefhebber is, is Mellon destijds begonnen met het verzamelen van schilderijen van paarden. Later richtte hij zich op impressionistische en post-impressionistische kunst, zij het niet exclusief.