RKC en Groningen handhaven zich in top van eredivisie

ROTTERDAM, 2 OKT. RKC doet voorlopig volop mee in de top van de eredivisie. Op Sportpark Olympia versloegen de Waalwijkers gisteren vice-kampioen Roda JC met 2-0. Het team van trainer-coach Leo van Veen is bezig aan een fraaie reeks. Eerder won de Roomsch Katholieke Combinatie onder meer al van FC Twente. De Brabanders bezetten na zeven speelronden de zesde positie op de ranglijst.

Roda JC had in de eerste helft het beste van het spel maar leek lange tijd genoegen te moeten nemen met een gelijkspel. Nadat spits Tijani Babangida in de 62ste minuut met een rode kaart van het veld gestuurd werd, buitte RKC de overtal-situatie goed uit. Verdediger Danny Hesp bracht RKC-spits Clyde Wijnhard in het strafschopgebied ten val. Petrovic benutte de toegekende penalty. Twaalf minuten na de openingstreffer kopte Wijnhard een fraaie voorzet van Danny Muller via de onderkant van de lat achter doelman Ruud Hesp.

De Gelderse streekderby tussen De Graafschap en Vitesse kende een boeiend scoreverloop. De bezoekers uit Arnhem kwamen in de zevende minuut op voorsprong door een uithaal van middenvelder Carlos van Wanrooy. Daarna maakte Vitesse het zich onnodig moeilijk en miste de ploeg van trainer Ron Spelbos tal van kansen. Graafschap-aanvoerder Jan Oosterhuis maakte nog voor rust de gelijkmaker.

In de tweede helft strafte spits Roy Makaay een fout van vleugelverdediger Fabian Wilnis af. De Achterhoekers kwamen opnieuw op gelijke hoogte door een treffer van Raymond Victoria. In een poging de zege alsnog binnen te halen, bracht Spelbos Dejan Curovic in het veld. De Serviër stelde zijn coach niet teleur. Amper twee minuiten nadat hij in het veld was gekomen, schoot Curovic raak en bepaalde hij de einduitslag op 2-3.

Net als RKC handhaaft ook FC Groningen zich tot veler verrassing in de top van de eredivisie. De ploeg van trainer Hans Westerhof, die in de zomer meestreed in de Intertoto-competitie, versloeg gisteren de bezoekers uit Volendam met 2-1. In het Oosterpark schoot aanvallende middenvelder Harris Huizingh de thuisploeg op de valreep naar de volle winst nadat Elroy Kromheer in de eerste helft de bezoekers op voorsprong had gezet.Mariano Bombardo vijzelde zijn seizoentotaal op tot zes en gaat nu samen met Ronaldo aan de leiding in het topscorerklassement. Met negentien doelpunten is Volendam-doelman Edwin Zoetebier nu de meest gepasseerde keeper van de eredivisie.

Fortuna boekte gisteren de eerste uitoverwinning van dit seizoen. Tegen de verwachting in won de promovendus uit Sittard op Spangen van het teleurstellende Sparta. Ronald Hamming maakte in de eerste helft het enige doelpunt voor de Limburgse ploeg. In de tweede helft drong de thuisploeg nog wel aan, maar slaagde het team van trainer-coach Henk ten Cate er niet in de achterstand ongedaan te maken. Spits Dennis de Nooijer miste enkele opgelegde kansen.

NEC is bezig met een vrije val op de ranglijst. De Nijmegenaren, die twee van de eerste drie duels won, behaalde uit de laatste vier wedstrijden slechts één punt. Trainer Cees van Kooten wijt de problemen voor een belangrijk deel aan het wegvallen van het centrum van zijn defensie (Lok en Aalbers). Zaterdag kwamen de problemen in de afweer tegen NAC pijnlijk aan het licht.

Twan Scheepers profiteerde in de veertiende minuut van de defensieve blunders van NEC en scoorde zijn eerste doelpunt voor de ploeg uit Breda. Binnen een minuut bracht de Finse international Antti Sumiala de ploegen op gelijke hoogte. Tien minuten nam NAC opnieuw een voorsprong door een treffer van aanvoerder Ton Lokhoff die in de rebound raak schoot. Na rust kreeg NEC enkele fraaie kansen maar wist deze niet te verzilveren. In de laatste minuut maakte Scheepers zijn tweede doelpunt van de avond.

FC Utrecht heeft zaterdagavond het haperende Go Ahead Eagles in een adembenemend duel de vierde thuisnederlaag van het seizoen toegebracht. De ploeg uit Deventer speelde ruim een helft met tien man nadat scheidsrechter Van Egmond middenvelder Marcel Valk uit het veld stuurde. De oud-speler van FC Den Haag maakte aanmerkingen op de arbitraire leiding en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

Al na drie minuten opende Utrecht-spits Peter Hofstede de score. Nog geen minuut later maakte verdediger Cees Marbus gelijk. De fraaiste treffer kwam op naam van libero Erik ten Hag. De Utrecht-verdediger schoot vanaf ruim 25 meter raak in de kruising. Go Ahead toonde veerkracht. Harry Decheiver maakte 2-2 maar elf minuten later scoorde Utrecht opnieuw via Hofstede. Het slotoffensief van de Deventer ploeg mocht niet meer baten.