Philips en KPN willen samen nieuw kabelbedrijf oprichten

ROTTERDAM, 2 OKT. Philips en Koninklijke PTT Nederland (KPN) overwegen hun activiteiten op het gebied van kabeltelevisie samen te voegen. Daardoor moet een nieuwe onderneming ontstaan die zich kan beroepen op een marktaandeel van circa 40 procent van alle kabelaansluitingen.

KPN bevestigt dat er gesprekken gaande zijn met het Eindhovense concern. “We praten echter ook met andere bedrijven”, aldus een woordvoerster. Een woordvoerder van Philips wil het bericht bevestigen noch ontkennen. “We praten met allerlei partijen.” De woordvoerder ontkent niet dat KPN één van die partijen is.

De fusie van de kabelactiviteiten zou plaatsvinden om tegemoet te komen aan bezwaren van minister Jorritsma (verkeer en waterstaat). KPN's meerderheidsdeelneming van 76,7 procent in Casema is een belemmering voor de vrije concurrentie met een andere poot van het concern, PTT Telecom. Casema wil het kabelnet in de toekomst ook openstellen voor telecommunicatie. Jorritsma drong daarom vorig jaar al aan op een nieuwe constructie voor KPN's belang in Casema. Door samenvoeging met de kabelactiviteiten van Philips zou KPN een minderheidsbelang van 38 procent in Casema overhouden, waarmee het bezwaar van de minister ondervangen zou zijn. Volgens KPN-topman W. Dik zou Jorritsma zich kunnen verenigen met de voorgestelde constructie.

Philips verwierf eerder dit jaar samen met de Amerikaanse partner US West het kabelbedrijf van de gemeente Amsterdam (KTA) en kort daarop ook het kabelbedrijf van de gemeente Eindhoven. Het concern verlegt zijn activiteiten naar kabelaansluitingen, omdat met het transport van informatie volgens vice-president P. Everaert in de toekomst het meest te verdienen is. (ANP)