'Oud-minister van Georgië beraamde aanslag president'

TBILISI, 2 OKT. De Georgische minister van binnenlandse zaken, Sjota Kviraja, heeft de voormalige minister voor veiligheidszaken Igor Georgadze en “Russische extremisten” gisteren verantwoordelijk gesteld voor de mislukte moordaanslag op president Edoeard Sjevardnadze. Bij de ontploffing van een autobom in de hoofdstad Tbilisi op 29 augustus raakte Sjevardnadze licht gewond.

Volgens Kviraja handelde Georgadze in opdracht van “reactionaire krachten” in Rusland, die “tegenstanders van de Russische president Jeltsin” zijn. Eerder werden voor de aanslag gearresteerd de Georgische onderminister van veiligheid, Teimoeraz Chatsjisjvili, en Georgi Gelasjvili, een aanvoerder van de Mchedroni ('Ruiterij), een eerder dit jaar door Sjevardnadze buiten de wet geplaatste groep paramilitairen die in verband is gebracht met afpersingen. Georgadze is een oud-agent van de geheime dienst KGB. Na zijn ontslag verdween hij naar Rusland. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken wordt “Georgadze gedreven door haat” tegen Sjevardnadze, omdat die in zijn ogen [als minister van buitenlandse zaken van Michail Gorbatsjov] mede het einde van de Sovjet-Unie zou hebben veroorzaakt. Sjevardnadze krijgt van Duitsland een gepantserde Mercedes. Dat heeft een woordvoerder van de Georgische president gisteren gezegd. Hij citeerde uit een brief van de Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, waarin deze de hoop zou hebben uitgesproken dat de auto de president tegen zijn vijanden mag beschermen. (AP, Reuter)