Ontslag Van Hanegem na debâcle Feyenoord

ROTTERDAM, 2 OKT. Feyenoord en trainer/coach Wim van Hanegem zijn uit elkaar. De samenwerking tussen de Rotterdamse club en de oud-international werd vanmiddag met onmiddellijke ingang beëindigd. Van Hanegem (51) was drie seizoenen trainer bij Feyenoord. In die periode werd de club eenmaal landskampioen en werd tweemaal de KNVB-beker veroverd. Assistent-trainer Geert Meijer zal voorlopig de trainingen en de coaching verzorgen.

Feyenoord verloor gisteravond in Eindhoven met 3-0 van concurrent PSV. De afgelopen zomer investeerde de Rotterdamse club miljoenen in een nieuwe ploeg. Ronald Koeman werd overgenomen van Barcelona, de Pool Iwan van Roda JC, verdediger Zwijnenberg van FC Twente en Vidmar, de Australische topscorer uit de Belgische competitie, werd van Standard Luik aangetrokken. Maar ondanks de investeringen kende de Rotterdamse ploeg een matige seizoenstart. Na zeven competitiewedstrijden bedraagt de achterstand op koploper Ajax al tien punten. Gisteravond zei voorzitter Van den Herik na de nederlaag tegen PSV dat hij “nadacht” over mogelijkheden om meer rendement uit de spelersgroep te halen.

Een belangrijk deel van de spelersgroep was bij Feyenoord al geruime tijd uitgekeken op Van Hanegem. Volgens de voetballers communiceerde de trainer te weinig met hen. Ook verweten zij de trainer een cynische houding. Vorig seizoen kwam het tot een conflict na een artikel in een voetbalweekblad, waarin de spelers anoniem hun ongenoegen over de trainer kenbaar maakten. Thijs Libregts, de toenmalig technisch directeur van Feyenoord, zei destijds: “Van Hanegem is een vrije jongen die tussen de spelers staat en er moeite mee heeft de harde trainer uit te hangen. Hij is misschien niet anti-gezag, maar een trainer heeft meer nodig dan verstand van het spelletje.” Donderdag speelt Feyenoord een thuiswedstrijd tegen FC Groningen.