Nederlandse volleybalsters in EK-finale langs Kroatie

De Nederlandse volleybalsters namen in de uitverkochte Rijnhal in Arnhem revanche op de 3-2 nederlaag tegen Kroatië van afgelopen woensdag toen het nationale zestal in de groepswedstrijd ten onder ging na een mentale inzinking. In de vertrouwde basisopstelling (Fleurke, Brinkman, Boersma, Fledderus, De Jong en Leferink) ging de ploeg gisteren furieus van start om in het vervolg van de wedstrijd geen moment de voorsprong meer af te staan. Met een goed verzorgde rally-passing en een permanente service-druk drong het team van bondscoach Bert Goedkoop de Kroatische vrouwen voortdurend in het defensief. In een eenzijdig duel raceten de Nederlandse volleybalsters in 58 minuten naar 3-0. Daarmee veroverde de ploeg de eerste Europese titel nadat het vier jaar geleden in de enige EK-finale tot gisteren kansloos van de toenmalige Sovjet-Unie verloor.

Het machtsvertoon van gisteren was even indrukwekkend als een dag eerder toen het onoverwinnelijk geachte Rusland eenvoudig met 3-1 opzij werd gezet. De titelverdediger stond afgelopen week in de vijf groepswedstrijden geen set af, maar werd zaterdagmiddag bij de eerste serieuze krachtmeting van het negendaagse toernooi overrompeld. Sinds 1949 ontbrak de Oosteuropese ploeg nooit in de finale. Nu moest het genoegen nemen met een derde plaats na een simpele 3-0 zege op Duitsland in de troostfinale.

Nederland heeft zich door het resultaat samen met Kroatië geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi van begin volgende maand in Tokio. In de Japanse hoofdstad zijn drie startbewijzen voor de twaalf ploegen te vergeven. “Na dit toernooi weten we alleen niet meer waar we internationaal gezien staan. Ons plafond is opeens zoek”, aldus Goedkoop.