'N-Korea gaat door leger te versterken'

SEOUL, 2 OKT. Zuid-Korea heeft gisteren gewaarschuwd dat het Noorden doorgaat met het versterken van zijn militaire macht. De Zuidkoreaanse minister van defensie, Lee Yang Ho, zei in een televisieuitzending dat Pyongyang voor drie tot vier maanden militaire voorraden heeft aangelegd en dat een speciale gevechtseenheid van 100.000 man aanvalssituaties oefent op terrein dat lijkt op het Zuidkoreaanse landschap.

De president van Zuid-Korea, Kim Young Sam, heeft gisteren gewaarschuwd dat de rivaliteit met Noord-Korea een “kritieke periode” heeft bereikt. Noord-Korea is door recente overstromingen in zware economische moeilijkheden geraakt, aldus Kim, maar geeft desondanks veel geld uit aan zijn leger. De president heeft het Zuidkoreaanse leger inmiddels verzocht de bewegingen van het Noordkoreaanse leger nauwgezet te volgen en voorbereid te zijn op een mogelijke confrontatie. “Noord-Korea kampt met ernstige economische problemen zoals voedsel- en energietekorten” aldus de president. “Het zal moeilijk zijn om deze moeilijkheden in de nabije toekomst op te lossen. Daarom zullen de komende twee tot drie jaar een zeer kritieke periode zijn wat betreft de nationale veiligheid.”

Seoul heeft Pyongyang voedselhulp beloofd in de vorm van 150.000 ton rijst, waarvan inmiddels de helft is geleverd. Het is echter onzeker of Zuid-Korea de hulp zal voortzetten. Zuid-Korea eist als tegenprestatie de vrijlating van een Zuidkoreaanse vissersboot die op verdenking van spionage in Noord-Korea wordt vastgehouden. Afgevaardigden van beide landen die vorige week in Peking bijeenkwamen om de voedselhulp te bespreken, slaagden er niet in overeenstemming te bereiken. (Reuter)