Kolonisten forceren hek bij grens Jordanië

NETIV HAGDUD, 2 OKT. Meer dan honderd joodse kolonisten uit de Jordaanvallei hebben vandaag uit protest tegen de vredespolitiek van premier Rabin het veiligheidshek langs de grens met Jordanië geforceerd. Vervolgens waadden ze de rivier de Jordaan over, en gingen ze onder het toeziend oog van twee Jordaanse officieren Jordaans grondgebied binnen. De kolonisten zeiden dat ze vooraf via de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv de Jordaanse autoriteiten van hun plan op de hoogte hadden gesteld. De kolonisten werden na verloop van tijd door enkele hoge Israelische officieren naar Israel teruggehaald.

Gisteren hadden betogende kolonisten uit de Jordaanvallei al enkele uren de Allenby-brug, een van de grensovergangen met Jordanië, bezet. Israelische politie maakte een eind aan hun actie.

De kolonisten uit de Jordaanvallei hadden zich tot het weekeinde verre gehouden van de protesten tegen uitbreiding van de Palestijnse autonomie over de Westelijke Jordaanoever. Rabin had hun verzekerd dat hun gebied buiten de autonomie zou blijven als onderdeel van Israels veiligheidsgordel langs de rivier de Jordaan. Maar in een vandaag geplaatste advertentie in de krant Yediot Ahronot beschuldigen de kolonisten Rabin ervan zijn belofte te hebben gebroken door uitbreiding van het al autonome district Jericho aan de Palestijnen toe te staan in het kader van het vorige week in Washington getekende autonomie-akkoord. “Wij zullen terugkomen tot de regering ervan afziet om het leven van de kolonisten in gevaar te brengen”, waarschuwde gisteren een kolonist.

Verscheidene honderden kolonisten hebben zaterdag tijdens een demonstratieve mars door het centrum van Hebron schade aangericht aan Palestijnse auto's en woningen, en twee Amerikaanse vrouwen gewond die hen filmden. “Dit is Israelisch land, ons vaderland”, schreeuwden de kolonisten. Krachtens het autonomie-akkoord blijven Israelische troepen in het centrum van Hebron achter om de ongeveer 400 kolonisten ter plaatse te beschermen. Het leger trekt zich tegen maart uit de rest van Hebron terug, evenals uit de zes andere Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever. (Reuter, AFP)