India verbiedt nieuwe roman van Rushdie

NEW DELHI, 2 OKT. India heeft de verdere invoer en distributie van de nieuwste roman van de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie, The Moor's Last Sigh, verboden. Dit heeft de douane bekendgemaakt.

Een reden voor het verbod werd niet gegeven maar het was al enige tijd duidelijk dat de Indiase autoriteiten in hun maag zaten met het jongste werk van Rushdie. Weliswaar waren er 5.000 exemplaren gearriveerd, waarvan een deel ook al is verkocht, maar het boek stuitte direct op weerstand.

In de deelstaat Maharashtra met hoofdstad Bombay, waar het boek zich deels afspeelt, stoorde Bal Thackeray, de leider van de machtige radicale hindoe-partij Shiv Sena, zich aan de gelijkenis tussen hem en een van de personages in het boek.

De distributeur besloot daarop op eigen initiatief de distributie in Maharashtra op te schorten. Behalve Thackeray hebben ook mensen, vooral binnen de regerende Congrespartij, aanstoot genomen aan het boek omdat er een hond in voorkomt met de naam Jawaharlal. Ook de eerste premier van het land, Nehru, luisterde naar die voornaam.

Zes jaar geleden verbood India, als eerste land, De Duivelsverzen om de gevoelens van de moslim-minderheid van 120 miljoen mensen te ontzien. Wegens De Duivelsversen heeft de toenmalige geestelijke leider van Iran, Khomeiny, een fatwah uitgesproken over Salman Rushdie die nog steeds niet is opgeheven.