IMF: Italië kan op tijd aan voorwaarden EMU voldoen

WASHINGTON, 2 OKT. Italië is in staat op tijd de voorwaarden tot toetreding tot de Economische en Monetaire Unie te vervullen. Dat heeft een hoge functionaris van het Internationaal Monetair Fonds gezegd. De functionaris, die niet met naam genoemd wilde worden, zei echter dat het voldoen aan de criteria “zeker niet gemakkelijk” zal zijn.

De functionaris gaf Italië “hoge cijfers” voor de inspanningen die het land zich getroost de problemen op te lossen. Hij zei dat de begroting van het land “een goede stap” is. Het kabinet van premier Dini stemde woensdag in met de begroting voor volgend jaar. Daarin voorziet Dini een vermindering van het tekort van 7,4 procent dit jaar naar 5,9 procent volgend jaar. De norm die in het Verdrag van Maastricht is neergelegd, bedraagt 3,0 procent.

De uitspraak van de IMF-functionaris volgt op een periode waarin steeds meer onrust ontstond op de financiële markten. Aanleiding waren uitlatingen van de Duitse minister van financiën, Theo Waigel, dat Italië niets te zoeken heeft in de EMU. Dini zelf kwam met het voorstel de ingangsdatum van de EMU een of twee jaar uit te stellen. (DPA/AFP)