Hockeyers na zwak optreden terug bij af

ROTTERDAM, 2 OKT. Een betere waarschuwing voor de Olympische Spelen van volgend jaar kon de Nederlandse hockeyploeg niet krijgen. Oranje eindigde vooral door een gebrek aan kracht en instelling op een zeer teleurstellende vierde plaats bij het toernooi om de Champions Trophy in Berlijn. “Als je zo speelt, kan je beter maar thuis blijven en een boek lezen”, was de harde constatering van aanvoerder Marc Delissen.

Delissen werd de afgelopen dagen node gemist in de ploeg. Hij blesseerde zich in de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Engeland aan zijn hamstring en kwam niet meer in actie. Aan de kant ergerde hij zich groen en geel. Hij pleitte na afloop voor een andere, hardere aanpak. “Er moet meer concurrentie komen”, zei Delissen. Volgens de geroutineerde captain gaan de meeste spelers er vanuit dat ze toch wel worden opgesteld, ook al spelen ze slecht. “We zijn echt terug bij af”, aldus Delissen.

Het was teleurstellend om te zien dat Delissen centraal op het middenveld niet goed werd vervangen. HDM'er Van Pelt voldeed niet, net als later vice-aanvoerder Brinkman. Bondscoach Oltmans maakte zich daar echter niet zo veel zorgen om. Hij gaat er vanuit dat Floris-Jan Bovelander voor Atlanta in de selectie terugkeert. Hij moet in staat worden geacht Delissen goed te vervangen als deze opnieuw uitvalt.

Het baarde Oltmans wel zorgen dat Nederland in Berlijn op fysiek gebied te kort schoot ten opzichte van vooral Duitsland (winnaar) en Australië (tweede). “We liggen op dat gebied ver achter. De Duitsers en Australiërs gaan als dat nodig is stokvechten in plaats van hockeyen.” Doelman Ronald Jansen wist waarom de Duitsers tot de finale geen doelpunten tegen kregen. “Ze spijkerden de weg naar de cirkel dicht. Er kwam niemand in zonder blauwe plek. Dus wij al helemaal niet.”

Jansen vindt dat er door Oltmans een aantal “mannetjesputters” moeten worden geselecteerd. “Hockeyers hebben we zat. We moeten op zoek naar spierballen, naar spelers die kunnen sturen. Een type als Bovelander missen wij verschrikkelijk. En als Delissen wegvalt door een blessure, zijn we compleet stuurloos.” Delissen, 236 interlands, zelf: “We moeten er vanaf dat deze zestien spelers op een telefoontje kunnen wachten van de bondscoach. Iedereen die mee wil, kan solliciteren. De achtergrond is niet alleen technische en tactische kwaliteiten. Mentaliteit, instelling is even belangrijk.”

Nederland won zaterdag in de laaste poulewedstrijd moeizaam met 2-1 van India. Dat betekende een derde plaats in de eindstand waardoor om het brons moest worden aangetreden tegen wereldkampioen Pakistan. Dat duel eindigde gisteren in een verdiende 2-1 nederlaag.