Goldie

Goldie. Timeless (Mercury 828 614)

Goldie heeft gouden tanden, ingelegd met diamanten, letters en het Mercedes-logo. Hij is bekend geworden met de jungle-trend, de Britse stroming waarbij de drumcomputer razendsnel struikelende ritmes ('breakbeats') klopt terwijl allerlei samples zorgen voor nog grotere onrust.

De Engelse muzikant ziet er uit als een doorleefde gangster - maar zijn uiterlijk blijkt niet in overeenstemming met zijn muziek. Timeless is Goldie's debuut-cd en in de vaak eindeloze (21 minuten!) muziekstukken presenteert hij zich onverwacht als romanticus. Prominent zijn nog altijd de drumcomputers. Hun roffels klinken alsof ze in een vrieskoude ruimte zijn opgenomen: ijzig helder. Maar die scherp getekende voorgrond staat in contrast met de synthetische muziek en Goldie's vocalen die ijl in elkaar over vloeien.

De songs hebben een losse structuur, soms krijgen ze momentum door culminerend synthesizerspel en dan kabbelen ze weer een hele tijd door, voortgedreven door de drummachine, terwijl Goldie zijn lang aangehouden liefdesverklaringen schalt. Timeless is daardoor een onsamenhangende plaat geworden. Goldie lijkt tegelijk ballads en dance te willen spelen, waardoor ritme en melodie nu ieder een eigen leven leiden.

    • Hester Carvalho